Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Takarmány házilag: lehetséges-e a házilag elkészített szemes gabona keverékkel kiváltani a tojótápot?

A tojótyúkjaid egyoldalú takarmányozása negatív hatást gyakorol mind a tojótyúkjaid egészségére, úgy a fészekbe rakott tojások mennyiségére és termékenységére. Számos, takarmányozási hibából eredő problémát (pl. vékony tojáshéj, alultápláltság, stb.) kiküszöbölhetsz, ha kiegyensúlyozott tápanyag tartalommal rendelkező takarmányt adsz a tyúkállományodnak.

A gazdaboltokban kapható tojótápok mind kukorica és szója alapúak, amik többé kevésbé fedezik a tyúkok napi tápanyag szükségletét. Ebben a cikkben arra a kérdésre is választ keresünk, hogy a gabonákból összeállított gabonakeverékek képesek-e megközelíteni a tojótápok által nyújtott tápanyagszintet?

Megjegyzésképp, a tojótápok célja nem az, hogy a tyúkok elkezdjenek tojni, vagy több tojást rakjanak. A tojótápok azért léteznek, hogy a tyúkjaid napi tápanyag szükségletét fedezni tudd, aminek egyértelmű hozadéka a nagyobb gazdasági hozam. De még egyszer: a célod vele semmiféleképp nem az, hogy többet tojjanak; hanem az, hogy a tyúkjaid mindent megkapjanak, ami nélkülözhetetlen ahhoz, hogy megfelelően működni tudjanak.

Az, hogy a tyúkjaidnak mire van szüksége, az időszakonként változik, és a tartási módtól is függ. Hogy mi is a különbség egy zárt baromfiudvarban és egy kvázi korlátlan kapirgáló területtel rendelkező tanyán történő tyúktartás között, azt a takarmány kiegészítős cikkben (katt ide a megtekintéshez) tárgyaltuk bővebben. Ha az eddigiekkel nem értettél egyet, mindenféleképp olvasd el, mielőtt még ebben a bejegyzésben tovább haladnál!

Ebben a cikkben sorra veszünk néhány szempontot, amin keresztül egy baromfi eledelt tanulmányozni lehet, beszélünk a leggyakoribb gabonákról és azok takarmányozásáról. A takarmányozás egy olyan téma, ami minden tyúktartót érint, mindenki takarmányoz valahogyan, átnézzük a leggyakoribb takarmányozási szokásokat, és ezeket a megtanult szempontrendszer szerint elemezni is fogjuk.

A leggyakoribb takarmányozási hibákat figyelembe véve, összeállítunk két megkeveréket, amik valamelyest törekednek ezeket kiküszöbölni. Megnézzük, hogy az általunk házilag elkészített takarmány képes-e egy éppen tojó tyúk napi tápanyag szükségletét fedezni, illetve választ keresünk arra a kérdésre is, hogy a tojótápot ez ki tudja-e váltani? A cikk nagyon hosszú, sok benne az információ, de megígérem, megéri az időt rá szánnod!

Szempontok, amiket a tyúkok takarmányozása során figyelembe kell venned!

Ahhoz, hogy meg tudd állapítani, egy takarmány mennyire jó minőségű, ahhoz elengedhetetlen néhány alappillérnek a lefektetése, ami irányt mutat neked. Ezek a jellemzők a következők: a nyers fehérje tartalom, a nyers zsír tartalom, a nyers rost tartalom és az energia tartalom. Az ásványi anyag, nyomelem és vitamin szükségletet egy külön, csak ennek a témának szentelt cikkben tárgyaljuk, amit fentebb is linkeltem.

A felsorolt kifejezésekkel már a tápok címkéjén biztosan találkoztál. E miatt, ha nem is szeretnél saját takarmányt összeállítani, érdemes ezt a részt elolvasnod, mivel segít tájékozódni a megfelelő takarmány megválasztásában. Így is nagy terjedelmű a cikk, ezért most kizárólag a tojótyúkok tápanyag igényével fogunk foglalkozni, a csibékkel és a növendékekkel majd máskor.

A nyers fehérje tartalom

A tápok és egyéb takarmányok címkéjén valószínű találkoztál már a nyersfehérje tartalommal. Ez az eledel fehérje tartalmáról ad információt. Azért lényeges ez, mert a fehérjék aminosavakból épülnek fel, amikből tíz esszenciális aminosav, tehát a tyúkod nem tudja előállítani őket, ebből fakadóan a takarmányból kell felvennie.

A takarmányban fellelhető fehérjének a minőségét az esszenciális aminosav-tartalma határozza meg. A tíz esszenciális aminosav közül több van, amiben a gabonák nagy része hiányt szenved. Azonban a két legfontosabb az a lizin és a kéntartalmú aminosavak. A kéntartalmú aminosavak közül a metionin az egyedüli, ami esszenciális, de a tyúk a szervezetén belül a metionin egy részét cisztinre alakítja át, ezért a metionin+cisztin tartalomra is érdemes figyelmet fordítanod.

A lizin részaránya 5,7% kell legyen a teljes fehérje részarányának (tehát ha egy 15%-os fehérjetartalmú takarmányt etetsz, akkor annak a takarmánynak minimum 0,85%-os lizin tartalommal kell bírnia). A lizin egy referencia aminosav, a többi aminosav mennyiségét hozzá viszonyítjuk. A lizin többek között a test fejlődésében is szerepet játszik.

A másik limitáló aminosavból, a metionból, a lizin tartalom 45-50%-ával kell rendelkezzen a takarmány. Tehát egy 0,85%-os lizin tartalmú tápnak legalább 0,38%-os metionin szintet kell megütnie. A metionin fontos, ugyanis a mennyisége a tojástermelést és a tollazat minőségét is befolyásolja. A teljes kéntartalmú aminosavak aránya pedig a lizin-tartalom 80-90%-át kell jelentsék, tehát olyan 0,7-0,8% körüli érték az optimális a teljes takarmányt nézve.

Mekkora az ideális nyersfehérje mennyiség?

A fehérjék a tyúkjaid testének az építőkövei. Megtalálhatók a csontokban, a tollakban, az izomzatban, a bőrben és számos más szervben. Ezen felül, az élő szervezetekben a biokémiai reakcióknak körülményt megteremtő enzimek is fehérjék, ezért elengedhetetlen, hogy a megfelelő fehérje mennyiséget tartalmazza a takarmány házilag elkészített változata!

Ha alacsony fehérjetartalmú takarmánnyal eteted a csirkéidet, eleinte elkezdenek többet enni, hogy a kellő fehérje mennyiséget elérjék. Az alacsony fehérjetartalmú takarmányok általában magasabb energiával bírnak, e miatt meghíznak. Viszont egy idő után visszaesik az étvágyuk, és visszamaradnak a fejlődésben. A túlzott mértékű fehérje pedig metabolikus stresszhez vezet, ami hatással van a csirkéid növekedésére és a tojótyúkjaid gazdasági teljesítményére. A tojások túl nagyok lesznek, leromlik a keltethetőségük. E miatt, a fehérje arányát a takarmányban a tojó időszakban 15-18%-os, míg a pihenő időszakban 12-14%-os értéken jó tartanod.

Az aminosav értékeket is jó a megadott arányokhoz pászítanod. Ha ennél erősen magasabb aminosav-tartalmú takarmánnyal eteted az állományod, előfordulhat, hogy túlzottan nagy mennyiségű izomzatot termelnek (ez főleg a kettős hasznú hibridek, pl. Farm Masterek stb.), ami több energiába kerül számukra fenntartani.

Magas fehérjetartalmú gabonák és hüvelyesek a full-fat szójabab (36%), az édes csillagfürt (34%) és a takarmányborsó (22%).

A zsírok (növényi olajok) fontossága

A zsírok a (telített és telítetlen) zsírsavak glicerinnel képezett ún. trigliceridjei. Jó energiaforrások, ezért a leginkább a napi megfelelő energiabevitelért felelősek. A zsírok emésztése során kevesebb hőt termel a tyúkod teste, mint a szénhidrátok emésztésekor. E miatt, egy megfelelő zsírtartalmú takarmány csökkentheti a tyúkjaid energiaráfordítását a melegebb hónapokban a testük hűtéséhez. Az optimális zsírtartalma a takarmánynak 3-6% között mozog. Ebből nyáron törekedj az 5%-ra, míg télen inkább a 6%-ra.

A zsírsavak elengedhetetlenek a tyúkok energia raktározásában. Nagy mennyiségű szén-hidrogén kötéseket tartalmaznak, amik temérdek energia tárolására teszik őket alkalmassá, így megnövelik a takarmány kalória tartalmát. A zsíroknak ezen felül szerepük van a zsírban oldódó (A-, D-, E-, K-) vitaminok felszívódásában, a sejtek felépítésében és az immunrendszer működésében.

Magas növényi olaj tartalmú gabona a szója, a napraforgó és a repce. A szójababból általában az olajat kiextrahálják, ezért a leggyakoribb alapanyag az olajipari melléktermék, az (olajtartalomtól ki-) extrahált szójadara lesz. A takarmányt maximum 1-3%-ban egészítheted ki növényi zsiradékkal (pl. szója olaj, kókusz olaj stb.), ennél nagyobb mennyiségben már jó eséllyel túllépnéd a 7%-os határt.

A szénhidrát és az energia

A szénhidrátok a tyúkok legfőbb energiaforrása. Ide tartoznak az egyszerű cukrok (glükóz, fruktóz, laktóz) és a poliszacharidok közül a keményítő. Ezekből legfőképp a glükóz (szőlőcukor) hasznosul, ami a sejtek szintjén elégetésre kerül. Magasabb keményítő tartalommal a kukorica, a cirok, a zab és a búza rendelkezik.

A nagy molekulájú cukroknak a térszerkezete is befolyásolja az emészthetőségüket. Noha mind a keményítő, úgy a hemicellulóz glükóz molekulákból tevődik össze, a hemicellulózban a glükóz molekulák úgy kapcsolódnak össze, hogy azt a csirke nagyon nehezen tudja megemészteni. Ezzel szemben, a keményítőt jól tudja hasznosítani, ezért ennek a legnagyobb a tápértéke a felsoroltak közül.

Az energiabevitelre különösképp ügyelned kell a hidegebb időszakokban. Télen a tyúk nagyobb energiát fektet a testhőjének a fenntartására, mint a melegebb évszakokban, e miatt ilyenkor érdemes a takarmány házilag történő elkészítése során a fehérjét alacsonyabb értékre vinni (kb. 14-15%), mindeközben a magas emészthető szénhidráttartalmú gabonák arányát megnövelni. Ha egy módod van rá, az a kukorica legyen, ugyanis az előbb felsorolt gabonák közül ő rendelkezik a legnagyobb hasznosítható szénhidrát tartalommal.

A takarmány energiatartalmát kcal/kg-ban vagy MJ/kg-ban fejezik ki (1 MJ/kg = 239,01 kcal/kg). A takarmány energia tartalmát a fehérje tartalomhoz igazítjuk. Egy 2750 kcal/kg-os energiatartalmú takarmánynak 15%-os fehérjetartalom felel meg nagytestű tyúkok esetében, míg 16%-os fehérjetartalom törpék esetében (a törpék egy picit gyorsabban képesek lebontani a nyers fehérjét, mint a nagyobb testű tyúkok).

Vízben oldódó és vízben nem oldódó NSP-k

Tehát, amit eddig tudunk az az, hogy a keményítő egy poliszacharid, és meg tudja emészteni a csirke, de vannak más szénhidrátok is, amiket viszont nem tud. Ezt a szakirodalom innentől leegyszerűsíti, az összes olyan szénhidrátot, ami nem egyszerű cukor és nem is keményítő, azt nem-keményítő-típusú poliszacharidoknak nevezi (NSP: Non-Starch Polysacharides).

A nem-keményítő-típusú poliszacharidoknak két csoportra osztják a szakemberek: vízben oldódókra és vízben nem oldódókra. A vízben nem oldódó NSP-k adják a táp nyers rost tartalmát, azonban a vízben oldódó NSP-k antinutritív – tehát a takarmány hasznosulását gátló – hatással rendelkeznek. Ide tartoznak többek között az arabinoxilánok és a beta-glükánok is, amiket a legtöbb gabona tartalmaz.

A vízben oldódó NSP-k a csirke számára nehezen emészthetők, ezért az ürülékkel távoznak. Azonban, mivel vízben képesek oldódni, ezért a béltartalomból a víz egy részét képesek megkötni. Ez azt idézi elő, hogy az ürülék nedvességtartalma megnő, tehát a tyúkjaid vizenyőset ürítenek. Ez az alomanyagot is megnedvesíti, ami növeli a talpfekély kialakulásának a kockázatát. Ezt tetézve, a kloáka környékén a tollak is ürülékkel szennyeződnek, ami elcsúfítja a tyúkjaid küllemét.

Mivel a bélben áthaladó, éppen emésztés alatt álló takarmány nedvességtartalma csökken, ezért megnő a viszkozitása. Ez azt eredményezi, hogy a takarmány emészthetősége leromlik, ami hosszú távon a bélflóra károsodásához is vezethet.

Az alábbi táblázatban az egyes gabonák vízben oldódó NSP tartalmát összegeztem. A 15 g/kg körüli arabinoxilán tartalmú gabonákat jellemzően 20-25%-ban, míg a 25 g/kg körüli beta-glükán tartalmúakat maximum 15%-ban etetheted a tojótyúkokkal, e fölött xilanáz vagy glükonáz enzim hozzáadására van szükség a takarmányhoz. Ezek a számok növendékek esetében alacsonyabbak, de arról majd egy másik cikkben beszélünk.

GabonaVízben oldódó arabinoxilán
(g/kg)
Vízben oldódó beta-glükán
(g/kg)
kukorica8
búza14
tritikále14
rozs29
árpa924
zab927
A táblázatban feltűntetett adatok az Agrofeed cég által kibocsájtott Takarmány alapanyagok korszerű felhasználása a baromfitakarmányozásban c. kiadványából származnak

A táblázatból jól látszik, hogy a rozs vízben oldódó NSP tartalma eszméletlen magas, e végett a rozst érdemes elkerülöd takarmányozáskor.

Nyers rost

A tápok címkéjén a nyers rost fogalma leginkább a takarmány cellulóz, hemicellulóz (esetleg pektin) és lignin tartalmáról ad információt. Ezek a vegyületek olyan nagy méretű (a lignin kivételével cukor-) molekulák, amiket a tyúkjaid nagyon nehezen tudnak megemészteni, ugyanis pl. a cellulóz lebontásához egy celluláz enzimre van szükség, amivel a tyúkjaid nem rendelkeznek (de pl. a kérődzők rendelkeznek olyan baktériumokkal, amik igen).

Ahogyan azt egy alfejezettel fentebb már megbeszéltük, a takarmány nyers rost tartalmát a vízben nem oldódó NSP-k kölcsönözik. Azonban a rost kristályszerkezete is számottevően hozzájárul a gabona emészthetőségéhez. Minél nagyobb a lignintartalma a nyers rostnak, a baromfi annál nehezebben képes megemészteni. E miatt, a magas lignintartalmú gabonák (pl. takarmányborsó, zab stb.) arányát érdemes a lehető legalacsonyabban tartanod.

A nyers rost azonban mégis egy fontos szempont takarmányozáskor. A tyúk a takarmány emésztésével kb. 7-8 órát tölt, mindeközben a szemes takarmányt a zúzában apró részekre őröli. Ebből az őrölt takarmányból és egyéb nedvekből (nyák, bélnedv, gyomornedv stb.) lesz a béltartalom. Ha magasabb rosttartalmú takarmánnyal eteted az állományod, a zúza hatékonyabban fog dolgozni, ami megnöveli a keményítő megemésztését. Ezen felül, a takarmány gyorsabban fog áthaladni a baromfi emésztőrendszerén, illetve csökken az ürülék víztartalma is.

E miatt, a tojótyúkok esetében a takarmány nyers rost tartalmát érdemes 4-5% körül tartani. Ez alatt a rosttartalom jótékony hatásai nem tudnak érvényesülni. De a 7%-ot semmiféleképp sem szabad meghaladnod, mivel az már túlzottan leterheli a tyúkjaid emésztését.

Fontos tudnivalók a leggyakoribb takarmányként használt gabonákról

Miután tisztáztuk, milyen szempontokat kell figyelembe venned, amikor a tojótyúkok számára takarmányt állítasz össze, nézzük meg, hogy milyen gabonák jöhetnek szóba a kiegyensúlyozottabb baromfi eledel összeállításához. Ezekhez a gabonákhoz mind tartozik egy maximális etethetőségi intervallum is, amihez kötelező módon igazodnod kell!

A gabonákat két csoportba soroljuk: energiahordozók és fehérje hordozók. Az energiahordozók magas kalóriatartalommal rendelkeznek. Ahogyan ezt a takarmány energiatartalmánál már megbeszéltük, két fő energiaforrás jöhet szóba takarmányozáskor: a keményítő és a zsír. A legmagasabb keményítőtartalommal a kukorica rendelkezik, míg a legmagasabb zsírtartalommal a napraforgó és a repce.

A további energiahordozókkal a kukorica egy részét tudjuk kiváltani. Ide tartozik a cirok, a köles, a búza, a tritikále, az árpa és a zab. Ezek mind rendelkeznek valamilyen antinutritív összetevővel, ami miatt a takarmányozásuk korlátolt. A kölest praktikai okokból kihagyom a továbbiakban, mivel nehezen takarmányozható, ugyanis a csirke a zúzában csak kis mértékben képes megőrölni, és annyira apró szemű, hogy nagyon finom rostájú darálóval lehet csak megdarálni. A repcét kikerülöm szintén, mivel nagy mennyiségű antinutritív komponenst tartalmaz, e miatt helyette célszerűbb napraforgót használni.

A fehérjehordozók olyan gabonák, amik magas fehérjetartalommal bírnak. Ide a hüvelyesek tartoznak. A legjobb fehérjehordozó a full-fat szójabab, amit a csillagfürt, a lóbab és a takarmányborsó követ. A lenmag magasabb zsírtartalommal és a borsóval nagyjából megegyező fehérjetartalommal bír, így azt mindkét kategóriába be lehet sorolni.

A kukorica

Ha gabonáról van szó, az egyik legolcsóbb takarmány, amit beszerezhetsz, az a kukorica. A fehérjetartalma 8% körüli, ami szegény esszenciális aminosavakban (leginkább lizinben és metioninban), ezért egymagában képtelen fedezni a tojótyúkok napi aminosav szükségletét. Szénhidrát tartalma magas, ami főleg keményítőből tevődik össze (61%), ezért könnyen emészthető, jó energiaforrás.

Olajtartalma az egyik legnagyobb a magas szénhidráttartalmú gabonamagvak közül (4%). Magas telítetlen zsírsav-tartalommal bír, ami elősegíti a tojótyúkjaid immunrendszerének a működését. Íz- és színezőanyagokban is gazdag, e miatt a tyúkok előszeretettel fogyasztják, és a színezőanyaga miatt sárgára színezi a bőrt és a tojássárgáját.

Az egészséges, penésztől mentes kukorica semmilyen káros anyagot nem tartalmaz nagy mennyiségben, e miatt korlátlanul keverhető a házilag elkészített takarmányba. Ahogyan már említésre került, bővelkedik keményítőben, e miatt a takarmány energia tartalma jól szabályozható vele.

takarmány házilag kép kukorica
Forrás: US Departament of Agriculture

A cirok

A cirok tápértéke 95-96%-ban megegyezik a kukoricáéval, viszont 2-3%-kal nagyobb a fehérjetartalma. A cirok takarmányozása azonban két szempontból is rosszabb, mint a kukoricáé. Egyrészt, alacsony a xantofilltartalma, e miatt nem színezi meg kellőképp a tojássárgáját és a bőrt, így ha a kukorica egy részét cirokkal szeretnéd kiváltani, a tojássárgája és a csirkéid bőre halványabb lesz.

Másrészt, magas a csersav (tannin) tartalma, ami jelentősen lerontja az emészthetőségét (általában a sötétebb változatok nagyobb csersav mennyiséggel rendelkeznek). A csersav képes fehérjékhez kötődni, ami lerontja a fehérjék emészthetőségét. A takarmány 1%-os csersav tartalma képes 6%-ban lerontani az eledel emészthető nyersfehérje-tartalmát, míg 11%-ban csökkenti a teljes tápanyag mennyiségének a hasznosulását.

Mára az EU szabályozza a cirok hibridek jóváhagyását, és csak azok kapnak engedélyt, amelyek csersav tartalma nem haladja meg a kb. 1%-os értéket. A csersavban alacsony cirok növendékek takarmányába 20%-ban, míg tojótyúkok számára akár 50%-os arányban is keverhető. A csersavban gazdag fajták takarmányozását mindenféleképp kerüld el! Ránézésre nem tudod megmondani, hogy a cirok csersavat tartalmaz-e, e miatt mindenféleképp beszélj a termelővel, mielőtt bárminek is neki fogsz!

vörös cirok
Kép forrása: „Close up, millet seed on twig” by wuestenigel is licensed under CC BY 2.0.

A búza

A magas szénhidráttartalmú gabonamagvak közül a búza rendelkezik az egyik legnagyobb nyersfehérje tartalommal (10-14%, a tavaszi búzának nagyobb a nyersfehérje tartalma, mint az őszinek). Azonban ez metioninban és lizinben is szegény, e végett a tápértéke korántsem magas. Nyers zsírban szegény, de a szénhidráttartalma elégséges, ezért jó energiaforrás.

Viszont a búza egy ragadós gabona, túl apró szemcsére őrölve összecsomósodik a baromfi emésztőcsatornájában, e miatt – tévesen – teltség érzetet kelthet a tyúkban, ami csökkenti a takarmány felvételt. A szemes búzát a magas fehérjetartalma mellett azért érdemes a házilag készített takarmányba adnod, mert serkenti a zúza és a hasnyálmirigy működését, ez által a tojótyúkjaid emésztése hatékonyabbá válik. A másik járható opció, ha nagy rostalyukon darálod meg, így csak összeroppantod.

A búzában található szénhidrátok legnagyobb részét a keményítő teszi ki, azonban a visszamaradó mennyiséget vízben oldódó arabinoxilánok. Növendék állományokban 15-20%, míg felnőtt állományokban akár 25%-ban is etethető, ennél magasabb arányokhoz már enzim hozzáadása is szükséges.

takarmány házilag búza képek
Forrás: Hippopx

A tritikále

A búza és a rozs keresztezéséből létrehozták a tritikálét, aminek tápanyag tartalma nagyjából megegyezik a búzáéval. Nyers fehérje tartalma enyhén alacsonyabb, mint a búzáé, viszont metioninban egy leheletnyit gazdagabb. A kukoricának egy részét helyettesítve tritikáléval, a tojáshozamban nem tapasztalhatsz észlelhető változást, de a tojások mérete esetleg egy leheletnyit csökkenhet.

Az energia tartalma alacsonyabb, mint a búzának, viszont a magasabb vitamin tartalma miatt elősegíti a tenyész madarak nemi aktivitását. Ugyanaz a helyzet, mint a búzával: túl magas az arabinoxilán tartalma, e miatt legfeljebb 15-20%-ban etethető. Fontos megjegyezni, hogy mivel mi most búzát is adunk a gabonakeverékhez, így a két gabonának az összaránya nem haladhatja meg a 25%-ot!

tritikálé
Kép forrása: „28082014-TRITICALE-3-cliche Jean Weber” by inra.dist is licensed under CC BY 2.0.

Az árpa

Az árpa a kukoricához képest magasabb fehérjetartalmú (kb. 10%), és jobb az aminosav összetétele, ugyanis magasabb a lizin mennyisége. Zsírokban szegény, viszont rostban gazdagabb, mint az előbb felsorolt gabonák (kb. 5-6%). Az E-vitamin tartalma a legnagyobb a gabonák közül, akár 35 mg/kg is lehet.

Viszont, az árpát több okból is érdemes elkerülnöd. Egyrészt, magas a beta-glükán tartalma, ami megnehezíti a takarmány emésztését. Másrészt, a régebbi fajták fitinsavat is tartalmaznak, ami a foszforhoz kötődve, meggátolja a gabonák foszfortartalmának a hasznosulását. A gabonákban a foszfor több, mint fele amúgy is fitát formában van, ezért kerülendő a fitinsav tartalmú gabonák takarmányozása. Mára kitenyésztettek olyan fajtákat is, amik nem tartalmaznak fitinsavat, de ránézésre nem lehet megmondani.

Az árpa keményítő tartalma alacsony, ezért csak a rost tartalma miatt célszerű gabonakeverékbe adni. Magas a beta-glükán és fitinsav tartalma miatt csak 15%-ban érdemes keverni, és csak idősebb tojóállományoknak, a jércék esetében kerüld! Az idősebb tyúkok emésztőrendszere hatékonyabb, mint a jércéknek, ezért a jércék és a fiatal tojók takarmányozására nagyobb figyelmet kell fordítanod! Mivel mi napraforgót is használunk, illetve zabot is, aminek magasabb a rosttartalma, e miatt értelmetlen lenne a gabonakeverékünkbe tenni.

árpa
Kép forrása: Malted Barley – Close-Up” by epicbeer is licensed under CC BY 2.0.

A zab

A zab egy előnyös takarmány alapanyag. A nyersfehérje tartalma alacsonyabb, mint a búzáé, viszont jobb minőségű, gazdagabb metioninban és lizinben is. Nyerszsír tartalma nagyobb, mint a kukoricáé, és több hasznos zsírsavat is tartalmaz.

Jó energiaforrás, ugyanis gazdag keménytőben, viszont alacsonyabb a kalória tartalma, e miatt meggátolja a tenyész madarak elhízását, növelve a tojások keltethetőségét. Magas E-vitaminban és B-vitaminokban, így az immunrendszer működését is elősegíti. Nyákja egy védő réteget képez a tojótyúkod bélcsatornáján, ami védi a kórokozóktól és lassítja a mikotoxinok felszívódását is.

Azonban a nem hántolt zabnak magas a rosttartalma (a héj mintegy 30-40%-át kiteszi a mag tömegének, aminek a rosttartalma így 12% körüli), ami sok ligninnel bír. Ezen felül, nagy mennyiségű beta-glükánt is tartalmaz, e végett maximum 10%-ban etethető. Mivel búzát is adunk a keverékhez, ezért a búza és a zab mennyisége nem haladhatja meg a 25%-ot!

takarmány házilag zab képek
Kép forrása: H. Zell, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

A napraforgó

A legnagyobb olajtartalmú termény, amit a tojótyúkjaidnak kényelmesen adhatsz, az a napraforgó. Kétféle létezik: a magasabb fehérje, alacsonyabb rost és magasabb olajtartalmú fekete napraforgó, illetve az alacsonyabb fehérje, alacsonyabb zsír és nagyobb rosttartalmú csíkos napraforgó.

A napraforgó magas fehérje tartalommal rendelkezik, ami különösen sok metioninnal bír. A napraforgó olaj magasabb telítetlen zsírsavakban, mint a szója olaj, e miatt a benne található zsír értékesebb. Szénhidrát tartalma a nullához közelít, a magas energiatartalma a gazdag nyers zsírból ered. Vedléskor elősegíti a tollképződést a jó metionin szintje miatt, és a tollak ragyogni fognak az optimális zsírtartalom okán.

A két típusnak az etetése tenyésztőtől tenyésztőre változik. Mivel a fekete napraforgót könnyebb beszerezni, e miatt mi most fekete napraforgót fogunk a takarmányba keverni. Az olajtartalma elég magas (35-40%), e végett csak kisebb mennyiségben, 10-15%-ban adható (a másik fajtának a rosttartalma túl magas, így annál is ez az érték a mérvadó). Praktikusabb azonban 8%-ban takarmányozni tojó takarmányok, és 9-10%-ban hizlaló takarmányok esetében.

fekete napraforgó mag
Kép forrása: Ai Weiwei / 艾未未 : Sunflower Seeds” by Dominic’s pics is licensed under CC BY 2.0.

A lenmag

A magas zsírtartalmú gabonák közül a lenmag rendelkezik a legjobb esszenciális zsírsav-profillal, ugyanis a zsír legnagyobb része linolsav. A lenmaggal takarmányozott tyúkok tojásában az omega-3 zsírsavak mennyisége hat-nyolcszorosára növekedik. Egy ilyen tojás 113 gramm hidegvízi hal elfogyasztásával ekvivalens.

A lenmag 5-6%-ban olyan vízben duzzadó nyálkaanyagokat tartalmaz, amik beborítják a bélnyálkahártyát, és megvédik a bélgyulladással szemben. Ezen felül, a magas omega-3 zsírsav (linolénsav) tartalma miatt a kokcidiózissal szemben is véd.

Takarmányozás tekintetében, a napraforgó helyett érdemes alkalmazni, mivel kb. 5%-kal nagyobb nyersfehérje tartalommal, és jelentősen alacsonyabb zsírtartalommal bír (kb. 15%), így pedig a teljes keverék zsírtartalma még az emészthető tartományban marad.

Kép forrása: Tiia Monto, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

A takarmányborsó

A takarmányborsó használata szintén nem elterjedt, azonban magas fehérjetartalma miatt elengedhetetlen ahhoz, hogy a takarmány teljes nyersfehérje tartalmát megnöveld, ugyanis a kukorica nyersfehérje tartalmának majdnem a háromszorosával rendelkezik. Azonban nagyon csínján kell bánnod vele, több okból is.

Egyrészt kb. 5%-os a rosttartalma, e miatt nagy mennyiségben keverve más magas rosttartalmú gabonával (pl. napraforgó, árpa, zab, stb.), könnyen átlépheted a 7%-os küszöböt. Mindemellett, a nyers rostnak nagy a lignin tartalma, ami miatt különösképp leterheli a tojótyúkjaid emésztését.

Másodrészt, a borsó nagyon magas lizin tartalommal rendelkezik, míg metioninból nagyon kevéssel. Ebből fakadóan, a házilag elkészített takarmányba mindenféleképp csak akkor keverd, ha adsz hozzá napraforgót is, hogy a lizin-metionin arányt meg tudd tartani. Harmadrészt, a borsó is bővelkedik csersavban, jellemzően a sötétebbek a leginkább, így a barna színű borsót kerüld, a legbiztonságosabb a sárga borsó, nagyon esetleg a zöld.

Negyedrészt, a hüvelyesekre jellemzően (takarmánybab és szója) tripszin inhibitort is tartalmaz a felületén, ami lerontja a fehérjék emészthetőségét. A tarkavirágú változatok nagyobb mennyiségben tartalmazzák, mint a fehér virágúak. A tripszin egy fehérjebontó enzim, ami a csirkéid emésztőrendszerében megtalálható. A tripszin inhibitor az enzim működését gátolják, hatására a tyúkod a takarmányból az aminosavakat kisebb mértékben lesz képes hasznosítani.

Mindezeket figyelembe, érdemes az arany közép utat választanod, ami kb. 10%-os arány. Nagyon szélsőséges esetekben 15%-ig el lehet menni, de mivel keverned kell napraforgót is a takarmányba, valószínű a 7%-os rosttartalmat átléped.

takarmány házilag takarmányborsó képek
Forrás: US Goverment Departament of Agriculture

Csillagfürt

A csillagfürt ritka takarmány alapanyag, mivel az agrárszektor az extrahált szójadarát jobban preferálja. Több változata is létezik: fehérvirágú, sárgavirágú és kékvirágú vagy más néven hegyeslevelű csillagfürt. Ezek közül a sárgavirágú csillagfürt rendelkezik a legjobb takarmányozási összetétellel.

A csillagfürt (akárcsak a takarmányborsó) bővelkedik antinutritív komponensekkel. A legfőbb probléma vele a magas alkaloid tartalma, e miatt kitenyésztettek ún. édes változatokat. Az édes csillagfürt rostja pektinben gazdag. A pektin egy NSP, és a béltartalom viszkozitását jelentősen megnöveli, ami megnehezíti a tápanyagok felszívódását. Ezen felül, vízmegkötő jellegű, így a bélsár nedvességtartalmát megnöveli, ami a beta-glükánokra és az arabioxilánokra hajazva, ürülékkel szennyezett hastollazatot eredményez.

És még ha ennyi nem lenne elég, proteáz inhibitorokat is tartalmaz, ami gátolja a fehérjebontó enzimek működését. A benne található foszfor legnagyobb hányada fitát formában van, ami azt eredményezi, hogy szükséges vagy a külső foszfor utánpótlása, vagy a fitáz enzim keverése, ha takarmány alapanyagként használjuk fel. Magas a lupin-tartalma is. A lupin egy olyan antinutritív fehérje, ami képes a poliszacharidokhoz kötődni, ez által pedig meggátolja a bélrendszer működését.

Full-fat szójabab

A feldolgozatlan full-fat szójabab magas fehérje- és zsírtartalommal rendelkezik, viszont a babok felületén proteáz inhibitorok találhatók. Hogy ettől megszabaduljanak, elsőként hőkezelni kell (extrudálás, stb.), és a hőkezelt szójabab már takarmányozható.

Kép forrása: Tris T7, CC BY 3.0, via Wikimedia Commons

Összegzés

Nos, ahhoz, hogy egy takarmány tápanyag tartalmát meg tudd határozni, kell ismerd az összetevőkét. Mivel már lefektettünk egy szempont rendszert, ami alapján vizsgáljuk a takarmány alapanyagok tápanyag tartalmát, így összeállítottam neked egy táblázatot, ami ebben segítséget nyújthat.

Azt fontos megjegyeznem, hogy a lenti táblázatot becsült értéknek kell tekintened, mivel az, hogy a gabona tápanyagtartalma mennyi egy-egy összetevőre nézve, az nagyban függ a gabona fajtájától, az ültetőközegtől és a megmunkálástól is.

 Tápanyagkukoricabúzanapraforgótakarmányborsózabtritikáleárpacirokcsillagfürtszójabablenmag
nyers fehérje (%)8,012,017,021,511,011,510,99,534,036,022,0
emészthető nyers fehérje7,010,013,817,999,98,18,631,630,617,6
lizin (%)0,230,330,601,540,440,410,380,211,622,270,99
metionin (%)0,160,180,350,220,180,210,170,160,260,520,43
metionin + cisztin (%)0,330,450,600,530,500,480,410,330,821,180,84
zsír (%)4,01,844,01,34,71,62,43,06,018,534,0
keményitő (%)61,158,3042,139,256,352,763,78,05,00,0
nyers rost (%)2,32,317,07,110,22,55,02,113,05,56,1
a tyúkok számára
hasznosítható energia
(AME) (MJ/kg)
13,8712,6719,0811,2310,5912,5511,5013,338,1114,7315,06
a tyúkok számára
hasznosítható energia
(AME) (kcal/kg)
33203030456026802530300027503190194035203600
Legnagyobb keverhetőségi arány (%)korlátlan20151010201050153210
Az információk az Agrofeed cég által kibocsájtott Takarmány alapanyagok korszerű felhasználása a baromfitakarmányozásban c. kiadványából származnak.

A leggyakoribb takarmányozási hibák

Ha a tyúkjaid takarmányozása egyoldalú, a tojók sokkal kevesebbet fognak tojni, nehezebben húsosodnak, rendkívül hamar lefogynak, és sokkal inkább fogékonyak lesznek a betegségekre. Ha egy hibásan takarmányozott állománytól keltetni is szeretnél, a tojások termékenysége csökken, és a kikelt csibék életképessége is rosszabb.

Ebben a fejezetben át fogjuk nézni a leggyakoribb gabonakeverékeket, amikkel a tyúktartók és a tenyésztők takarmányozni szoktak. Ennek a fejezetnek annyi a célja, hogy kielemezzük a leggyakoribb takarmányozási szokásokat, megnézzük, mik a hibái, és tanuljunk ezekből.

A legtöbb tyúktartó ott csúszik el, hogy nem biztosítja a takarmány megfelelő vitamin, makro- és nyomelem tartalmát. Ez a hiba sokkal érzékenyebbé teszi a tyúkokat a virózisokra (pl. légzőszervi betegségek, himlő stb.), ami általában veszteségekkel is jár. A takarmánykiegészítőkre egy egész cikket áldoztam be, ott sorra veszek mindent, ami releváns a témában. Mivel ez a cikk jó hosszú lett, ezért nem térek ki rá ismét.

A takarmánykiegészítős cikkben említettem néhány terméket, amelyeket fontosnak találok. Mivel nekem a célom az, hogy megtanulj rendesen takarmányozni, ezért szinte kivétel nélkül, az összes receptbe beleírom őket. Természetesen más cégek termékeit is lehet használni, nem csak a Bábolna forgalmazza őket, de szerintem ezek a legkönnyebben beszerezhetőek, ezért választottam az említetteket.

És csak a tisztánlátás végett: a cikk írott tartalmában szereplő termékek nem reklám jelleggel, hanem ismeretterjesztő jelleggel kerültek feltűntetésre. A cikket önszántamból írtam, nem szponzorált tartalom.

1. Hiba: gabonakeverék összeállítása fehérjehordozó nélkül

Kukorica-búza (KB) Gabona Mix

A legkönnyebben beszerezhető és legolcsóbb takarmány alapanyag az a kukorica és a búza. Szinte minden faluban lehet venni, az áruk környékenként változik, de olcsók. E miatt, a leggyakoribb takarmány az kukoricából és búzából áll.

Ezzel az a probléma, hogy mind a kukorica, úgy a búza is energiahordozó. A bennük fellelhető fehérje rossz esszenciális aminosav-összetétellel rendelkezik, mind a lizinben, mind pedig a kéntartalmú aminosavakban szegények. Ebből fakadóan, korántsem képesek a tyúkok esszenciális aminosav-igényét kielégíteni, és ennek az lesz a következménye, hogy a tojástermelés korántsem éri el a genetikailag megadatott szintet, és vedléskor a tollruha újra növesztése lassabb lesz, ami a vedlési időszak kitolódását hozza magával.

De hogy ne csak üres szavak legyenek, összeállítottam egy keveréket erre a két gabonára is. Nem, nem azért, hogy takarmányozz vele, hanem hogy lásd a saját szemeddel te is, hogy ez így valóban nincs rendben.

 • 65 kg sárga kukorica
 • 25 kg búza
 • 3 kg NUTRAFORT 3
 • 1 kg AP-17
 • 6 kg takarmánymész

Kukorica-búza-napraforgó (KBN) Gabona Mix

Egyes műveltebb tenyésztők azt mondják, hogy a legszerényebb baromfi takarmány kukoricából, búzából és napraforgóból áll. Azok, akik ezt mondják, ne adj isten ilyennel is takarmányoznak, azok nem számolták ki azt, hogy miről beszélnek.

Ahogyan azt egy fejezettel fentebb is említettem már, a napraforgó nem fehérjehordozó, hanem energiahordozó. Noha magasabb a fehérjetartalma mint a többi energiahordozónak, de a magas zsírtartalma miatt előírás szerint 15%-ban lehet takarmányozni. A gyakorlatban ennek csak a felében, azaz 8%-ban adhatod, mert másképp túlléped a takarmány zsírtartalmi határát.

Tehát egy kukorica-búza-napraforgó hármas keveréke csak energiahordozókból áll, amiből a kukorica és a napraforgó nagy energiatartalommal rendelkezik, előbbi a nagy keményítő-, utóbbi a nagy zsírtartalma miatt. Ennek a takarmánynak túl nagy lesz az energiatartalma, ami túl nagy méretű, kevesebb számú tojáshoz, és az elhízás következtében csökkent termékenységhez fog vezetni.

Hogy lásd miről is beszélek, nézd meg az alábbi keverékre a számokat!

 • 57 kg sárga kukorica
 • 25 kg búza
 • 8 kg napraforgó
 • 3 kg NUTRAFORT 3
 • 1 kg AP17
 • 6 kg takarmánymész

Online megvehető Gabona Mix

Amikor megnéztem az országban megvásárolható takarmány alapanyagokat, volt szerencsém belefutni egy szárnyasok számára összeállított, arany áron megvehető gabonakeverékbe, ami online is beszerezhető. Az összetevőket megnézve, egyetlen egy fehérjehordozó sem volt benne, hanem az előbbi KBN Gabona Mix volt kiegészítve cirokkal, ami szintén egy energiahordozó.

A recept sajnos nem volt feltéve, így az összetevők takarmányozási korlátjai és a magkeverékről készült kép alapján, az alábbi receptre tippelek. Ha nem ez a recept, az a keverék akkor sem jó, mivel túllépi a búzára vonatkozó takarmányozási intervallumot. Természetesen a takarmánymeszet, az AP-17-et és a vitamin permixet én adom hozzá pluszban, de hát ha jól szeretnél takarmányozni, ezeket a keverék takarmány megvásárlása után neked is hozzá kell adnod!

 • 30 kg sárga kukorica
 • 27 kg barna cirok
 • 25 kg búza
 • 8 kg napraforgó
 • 3 kg NUTRAFORT 3
 • 1 kg AP17
 • 6 kg takarmánymész

Online + borsó (ONB) Gabona Mix

Nos, ugyebár a fenti magkeverékkel az volt a probléma, hogy nem volt benne fehérjehordozó. A legkönnyebben beszerezhető fehérjehordozó a takarmányborsó. A borsó bővelkedik antinutritív komponensekben (pl. túl magas lignintartalmú a rostja, proteáz inhibitorokat tartalmaz stb.), ezért nagyon alacsony takarmányozási korláttal rendelkezik (10% idősebb tyúk állományokban).

Nézzük meg, mennyit segít az, ha az online megrendelhető gabonakeveréket kiegészíted borsóval, az alábbi recept szerint:

 • 24 kg sárga kukorica
 • 23 kg barna cirok
 • 25 kg búza
 • 10 kg takarmányborsó
 • 8 kg napraforgó
 • 3 kg NUTRAFORT 3
 • 1 kg AP-17
 • 6 kg takarmánymész

Összegzés

A fenti receptekből jól látszik az, hogy a kizárólag energiahordozókból álló gabonakeverékek fehérje tartalma alig haladja meg a 10%-ot, ami egy, a tojóciklusa közepén lévő tyúknak édes kevés. Hogy átláthatóbb legyen, a lényegesebb dolgokat az alábbi táblázatban összegeztem.

Beltartalmi mutatóTojóciklusban lévő tyúk
tápanyagszükséglete
KB
Gabona Mix
KBN
Gabona Mix
Online
Gabona Mix
ONB
Gabona Mix
fehérje (%)15-168,18,89,210,5
lizin (%)0,89-0,920,230,260,260,39
metionin (%)0,38-0,400,150,160,160,17
zsír (%)3-62,96,15,95,7
rost (%)3-51,93,13,13,5
energia
(kcal/kg)
2750-28502960306030202960

Az adatokból jól látszik az, hogy még egy fehérjehordozó is kevés ahhoz, hogy az optimális fehérje szintet elérjük. Természetesen ez a fehérjehordozó alacsonyabb fehérjetartalma és rossz takarmányozhatósága miatt áll fenn. Viszont összehasonlítva a borsó nélküli változatokat a borsóssal, jól látszik, hogy a lizintartalmat már ezzel is másfél ezrelékkel megnöveltük.

A takarmányok energiatartalma pedig túlzottan magas, ezek a tojó időszakban egyszerűen nem etethetőek. Télen, amikor a tyúkok fehérjeszükséglete kisebb, kevesebb takarmánymeszet kell keverni és megnő a kalóriaigényük, akkor az utolsót ha nagyon muszáj, lehet adni, de a tojóidőszak alatt ezek nem elégségesek.

2. Hiba: (dísz)tyúkállományok takarmányozása galamboknak összeállított gabonakeverékekkel

Még kiálltásokon is gyakran látni, hogy a tyúkok előtt agyon borsózott, szemes gabonakeverékek vannak. Az ember azt gondolná, ha kiállításokon ilyennel takarmányoznak, akkor ez az otthoni tyúkállománynak prémium takarmányt jelent. Sajnos ki kell ábrándítsak mindenkit, azok a gabonakeverékek ugyanolyan rosszak, mint a fent említettek.

Miért? Azért, mert ugyanúgy csak borsót tartalmaznak fehérjehordozóként, mint a fent említett ONB Gabona Mix. Természetesen ebből jelentősen többet, 20-40% között. Ez a mennyiség legalább kétszerese annak, amennyi adható egy tyúk számára, és hosszú távon emésztőrendszeri gondokat okozhat.

Ahhoz, hogy ezekből etethető tyúktakarmányt tudj összeállítani, úgy ahogy van, annyi rész kukorica és cirok fele-fele arányú keverékével kell felkeverned, ahányszor több, mint 10% borsó van a megvásárolt keverékben. Tehát Egy 20%-os borsótartalmú magkeveréket egy-egy arányban kell vegyítened kukorica és cirok elegyével, ha 40%, akkor pedig 3 rész kukorica + cirok keverékhez teszünk 1 rész magkeveréket. Ha módodban áll, a cirok egy része helyettesíthető 10% búzával.

Mivel az energiahordozó ez esetben is nagyrészt kukorica, cirok és búza, a többi gabona a listáról a magkeverékben pedig 1-2%-ban van jelen, ezért a maradék, picit magasabb fehérjetartalmú összetevők (pl. bükköny, full-fat szójabab stb.) olyannyira felhígulnak, hogy már szinte semmit nem tesznek hozzá a gabonakeverék tápanyagtartalmához. A felhígítás után jó közelítéssel az ONB Gabona Mix által nyújtott beltartalmi értékekhez érkezel. Ezt pedig már megbeszéltük, hogy az a tápanyagszint, amivel az a keverék rendelkezik, maximum elrettentő példának jó.

Hogy ne csak üres szavak legyenek, összeállítottam egy táblázatot a leggyakrabban használt galambok számára összeállított magkeverékek tápanyagtartalmával. Hogy lásd, mennyire kell ezeket hígítani, alá tettem a borsó mennyiségét is. Az összes termék a Versele Laga Classic termékcsaládjába tartoznak, ezek mind galambeleségként, és nem baromfi takarmányként vannak forgalmazva.

Beltartalmi értékekTojóciklusban lévő tyúk
tápanyagszükséglete
Classic
Breeding
Classic
Breeding & Racing
Classic
Breeding & Moulting
Fehérje (%)15-1612,511,512,5
Lizin (%)0,89-0,920,580,510,55
Metionin (%)0,38-0,400,180,190,20
Zsír (%)3-63,54,04,0
Rost (%)3-53,53,53,5
Borsó tartalom (%)10282221
Szükséges felhígításnem szükségeskettő-egyegy-egyegy-egy

Hogy megmutassam, hígítás után hogy fog kinézni a tápanyag tartalom, a táblázatban szereplő utolsó keveréket fogjuk a fent leírt módszer szerint felvegyíteni. Hogy ne legyen megtévesztő, permixet és takarmánymeszet most nem adunk hozzá. A recept az alábbi:

 • 25 kg sárga kukorica
 • 15 kg cirok
 • 10 kg búza
 • 50 kg Versele Laga Classic Breeding & Moulting magkeverék
Beltartalmi értékekTojóciklusban lévő tyúk
tápanyagszükséglete
Hígított magkeverékVersele Laga
Gold 4 Layer
Mix
Fehérje (%)15-1610,813,0
Lizin (%)0,89-0,920,400,64
Metionin (%)0,38-0,400,180,34
Zsír (%)3-63,64,0
Rost (%)3-52,84,0

Az adatok magukért beszélnek. Ha minden áron szemes takarmánnyal szeretnéd etetni az állományod (amit én nem javaslok századjára sem), akkor figyelmedbe ajánlom a Versele Laga Gold 4 Mix termékét, aminek noha a fehérjetartalma kritikán aluli, a limitáló esszenciális aminosav tartalma relatíve jó. Ezt hígítanod sem kell, mivel tyúkok etetésére lett kitalálva.

Takarmány házilag: egész magos gabona keverék receptek

Akkor nézzük, milyen lehetőségeink vannak. A fenti elemzésből egyértelmű, hogy a takarmányborsó mellé még szükségünk van fehérjehordozóra. Két lehetséges opció van még: a hőkezelt full-fat szójabab és az édes csillagfürt. Egyik sem tökéletes, és mindegyik nagyon drága, viszont mi most gabonákból szeretnénk magkeveréket összeállítani, ezért sajnos más választásunk nincs.

Szójababos Gabona Mix

A szójabab magas fehérjetartalma miatt a kukorica mennyisége megnövelhető. A magas zsírtartalma miatt napraforgóra nem lesz szükség. Ennek a keveréknek az a hátránya, hogy a hőkezelt full-fat szójabab nagyon nehezen beszerezhető. A lucerna pelletnek pedig az a célja, hogy a takarmány rosttartalmát egy kicsit fentebb vigye, és mivel magasabb fehérjetartalommal rendelkezik, ezért a szóját is le tudjuk kicsit spórolni.

 • 32 kg sárga kukorica
 • 15 kg búza
 • 10 kg árpa
 • 10 kg takarmányborsó
 • 18 kg hőkezelt full-fat szójabab
 • 5 kg lucerna pellet
 • 3 kg NUTRAFORT 3
 • 1 kg AP17
 • 6 kg takarmánymész

Csillagfürtös Gabona Mix

A csillagfürt esetében az jelent kihívást, hogy legalább 15%-os fehérjetartalmú takarmányt kihozzunk belőle, mivel korlátolt mennyiségben takarmányozható a benne található antinutritív komponensek miatt. E miatt, a kukorica mennyisége sajnos alacsonyabb, mint amennyit az ember elvárna egy tyúkok számára összeállított gabonakeveréktől.

 • 20 kg sárga kukorica
 • 12 kg cirok
 • 25 kg búza
 • 8 kg napraforgó
 • 10 kg takarmányborsó
 • 15 kg édes csillagfürt
 • 3 kg NUTRAFORT 3
 • 1 kg AP17
 • 6 kg takarmánymész

Az elkészített gabonakeverékekkel ki lehet-e váltani a tojótápot?

A cikk célja az, hogy megnézzük, a – sokak szerint ördögtől való – tojótápot ki lehet-e váltani gabonakeverékkel. Ez nyilvánvalóan az összetételbeli jellemzők alapján fog történni, amiket az első fejezetben részletesen átbeszéltünk. A legkönnyebben ezeket az adatokat táblázatban lehet jól elemezni, szóval íme:

Beltartalmi mutatóTojóciklusban lévő tyúk
tápanyagszükséglete
Szójás
Gabona Mix
Csillagfürtös
Gabona Mix
Versele Laga
tojótáp
Bábolna
tojótáp
fehérje (%)15-1614,914,216,715,0
lizin (%)0,89-0,920,760,600,820,65
metionin (%)0,38-0,400,220,190,410,32
zsír (%)3-65,36,14,03,0
rost (%)3-54,35,13,04,80
energia
(kcal/kg)
2750-285027902770n.a.2690

A táblázatból egyértelmű az, hogy a tojótápok kéntartalmú aminosav-tartalma jobb, mint a gabonakeverékeké. Ezen felül, az általam elkészített gabonakeverékek tápanyagtartalma mind becsült értékek, míg azok, amiket a tojótápok címkéjén írnak, azok garantált mennyiségek.

Az általam összeállított gabonakeverékek kulcsalapanyagai (csillagfürt, hőkezelt full-fat szójabab) mind drága és nehezen beszerezhető, ezzel szemben a két márka ennél olcsóbban biztosít jobb takarmányokat.

Ezekből egyértelmű az, hogy az elkészített gabonakeverékek nem képesek lehagyni a tojótápokat sem beszerezhetőségben, sem tápanyagtartalomban, sem pedig árban.

Következtetések

Ebből a hatezer-egyszáz szavas cikkből szeretnék kiemelni néhány kulcs gondolatot, amit örülnék, ha magaddal vinnél, amikor tovább görgetsz.

A beltartalmi mutatók talán fölöslegesnek tűnhetnek számodra, de ez alapján kerül összeállításra egy takarmány, ennélfogva te is csak ezeknek az ismeretében tudsz jó döntéseket hozni, amikor megválasztod az eledelt a szárnyasaid részére.

A cikknek egy erős üzenete talán, hogy az eddigi – sok esetben kényszer szülte – baromfitakarmányok nem mindegyike megfelelő arra, hogy tyúkokat takarmányozz vele. Én nem szeretnék a zsebedben turkálni, te döntöd el, mivel takarmányozol. A tyúk elél 8%-os fehérjén, meg 3100 kcal/kg-os energiatartalmú takarmányon is. Csakhogy ez kevés ahhoz, hogy teljesen kiaknázd azt, ami genetikailag megadatott. De természetesen te döntesz, én csak elmondom azt, hogy a döntéseidnek milyen következményei lehetnek, és miért.

De! Kötelességem arra felhívni a figyelmed, hogy addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér! Ha nem tudod kihozni a hónap végére száz tyúknak a megfelelő takarmányát, nincs semmi gond, én sem tudom, és én ezért tartok csak ötvenet. Inkább tarts kevesebbet, de jól, mintsem sokat és rosszul.

Források