Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Kotlós ültetés: 10 kérdés, 10 válasz

Tartalomjegyzék

A kotlós ültetés egyszerre tud adrenalinbombát és melankóliát jelenteni. Némelykor sínen megy minden, máskor olyan nehézségek elé kerülsz, amiket nehéz megoldani. A következő cikkben a leggyakrabban előforduló problémákat nézzük át, és ezekre törekszünk megoldást találni.

1. Mikor dönt egy tyúk a kotlás mellett? Mikorra ütemezzem a kotlós ültetés időpontját?

Egy tyúknak alapvetően két periódusa van egy évben, amik időközönként váltják egymást: tojásrakási periódusok és pihenő időszakok. Ezek a ciklusok hasonlók a vadmadarakéhoz, annyi különbséggel, hogy míg a vadmadaraknak egy vagy két fészkelési időszakuk van, addig a tyúkoknak több, és ezek jelentősen ki vannak tolódva (míg egy gólya négy–hat darab tojást rak, addig egy tyúk egy időszakban harminc-negyvenet), és nem is minden tojásrakási időszakot követi kotlás. 

Napjainkban nagyjából százötven tyúkfajta létezik, mindegyik más-más célra lett kitenyésztve. Vannak fajták, amik kifejezetten tojástermelés céljából léteznek (ilyen az Itáliai, vagy a tojásgyári baromfik), s ezek úgy lettek kitalálva, hogy abszolút, vagy csak nagyon ritkán üljenek meg, mivel így több tojást tudnak letojni rövidebb idő alatt. 

Egy átlagos tyúk kb. harminc tojás megtojása után ül meg, minden másnap egy tojással számítva, ez két hónap. A legtöbben február végén vagy március elején kezdik el a tojásrakást, ezért a kotlási csúcsidőszak április végére, vagy május elejére várható. Ha olyan tyúkokat tartasz, amik hajlamosak a kotlásra, akkor ebben az időszakban szinte biztosan sort keríthetsz a kotlós ültetésre.

A kotlásra való hajlam visszavezethető genetikai háttérre is, viszont ahhoz, hogy egy kotlásra hajlamos tyúk megüljön, néhány körülménynek teljesülnie kell. Ilyen a stresszmentes környezet, ami leginkább a kakasokra vonatkozik. Egy agyon molesztált tyúk kisebb valószínűséggel ül meg, ezért egy kakasra célszerű nyolc-tíz tyúkot számolni. További befolyásoló tényezők közé sorolható a megfelelő takarmányozás, a jó egészségi állapot, a mozgásban gazdag életvitelt megengedő, tágas baromfiudvar, illetve a higiénia.

2. Honnan látom, ha megült az egyik tyúkom?

A kérdés válasza az állat viselkedésében rejlik. Egy tojó tyúk káricál, kotkodácsol, magára engedi a kakasokat, és a tojófészekben csak egy-két órát tölt. Napozik, porfürdőzik, keresi a többiek társaságát, s ha szelíd, akkor veled sem lép fel agresszíven. Egy kotlós teljesen más magatartásformát képvisel. Kotyog, a kakasokkal vagy ellenséges, vagy felfújva fut előlük, kerüli a többi tyúk társaságát és csak enni száll le a fészekről.

A kotlásnak előjelei is vannak. Ilyen a kakasokkal szembeni elutasítás, a több idő eltöltése a tojófészekben, vagy ha épp valamelyik társa megzavarja, akkor hangosan vertyog. Néha előbb kotyognak és utána maradnak a fészken.  Szeretném megjegyezni, a kotlást semmiféleképp nem szabad erőltetni. Ha a baromfid úgy érzi, meg szeretne ülni, akkor meg fog. Ezt hagyni kell a természetre. Ha mégsem kotlik, akkor szerezz be olyan helyről jércéket, ahol kotlanak a tyúkok, vagy vegyél egy keltetőt. 

https://youtube.com/watch?v=FCu3auj0VnA%3Fstart%3D2%26feature%3Doembed

3. Milyen fészket készítsek kotlós ültetés során, és milyen körülményeket igényel a kotlós?

3.1. Körülmények, amiket a kotlósodnak okvetlenül meg kell teremtened!

Mielőtt még megválaszolnám a kérdést, először szögezzük le, milyen körülményeket kell biztosítanod a kotlósod számára. Elsősorban, nyugalomra van szüksége, egy elkülönített helyre, ahol nem zavarják a társai. Erre a legjobb megoldás egy külön ól, vagy az említett helyiségben egy elrekesztett rész, ami csak az övé. 

Másodsorban, a félhomályt kedveli a legjobban, ahol nincs túl meleg. Fontos, hogy esőtől védve legyen, mert másképp ott fogja hagyni a tojásokat. Lehetőleg legyen ragadozóktól mentes, és az sem árt, ha a tetvek nem lepik el a fészket. Kotláskor egy tyúk a bevitt energiája legnagyobb részét a megemelkedett testhőjének a fenntartására használja, ezért számára akár halálos is lehet egy atkainvázió.

3.2. Az ideális fészek

A fészek alapanyaga lehet szalma, széna vagy faforgács. Akár régi ruhákat is tehetsz alá, hisz kényelmesek, és könnyű őket tisztán tartani. Én a szalmát preferálom, mert komfortos, ezen felül, ha bele is piszkít, az ürüléket könnyen el tudom távolítani. Szénából a legjobb az aprított fű, vagy a réti széna, de a szúrós növények szárai, levelei elég kényelmetlenek és zavaróak számára. 

A fészket tulajdonképpen bármibe teheted, de fontos, hogy a kotlós kényelmesen tudjon közlekedni, ugyanis ha pl. túl magas a fészektartó, és bele kell ugrania ahhoz, hogy rá tudjon ülni a tojásokra, akkor előfordulhat, hogy a tojásokat összetöri. A legjobb választás egy műanyag láda, vagy egy kisebb termetű tyúk esetében egy rekesz, amit ha tetű probléma áll fenn, könnyen ki tudsz mosni. A célnak megfelelnek a karton dobozok is, de ezek legyenek újak, ugyanis az előző kotlós után már lehet, hogy a tetvek bele költöztek.  A faládákat – főként a többször használtakat – érdemes elkerülnöd, ugyanis sok repedést tartalmaznak, amikben a vörös madártetű atkák könnyen fel tudnak szaporodni.

4. Hogyan helyezzem át a kotlóst a tojófészekből az új fészekbe?

A tyúkot legalább három napot jó az eredeti fészkében hagyni, álljon be a megfelelő hormonális állapota. Ajánlatos figyelni, mert csak akkor lesz sikeres keltetésed, ha ezalatt a három nap alatt végig a fészekben ül, és csak enni, inni, üríteni és porfürdőzni hagyja el a helyét.

Én több módszert is kipróbáltam már, helyzettől függően alkalmaztam őket. Mindegyikben közös az, hogy este kell elvégezni, mert a kotlós fészek utáni vágya akkor a legnagyobb. Ezt az információt fontos megjegyezned, mert könnyen az előnyödre tudod fordítani.

A legkönnyebb módszer az, ha azt a fészket, amibe tojt, kicseréled azzal, amibe megültetni szeretnéd. Teszel bele néhány tojást, és kimész a tyúkólból. Sötétedés után visszamész, s a fészket kotlósostól átteszed a kijelölt helyre. Ennek két hátránya van. Egyrészt, ha egy nagy, felosztott tojófészket használsz, akkor kivitelezhetetlen; másrészt, a többi tyúk is beleülhet, és behurcolhatják a tetveket.

Második lehetőségként az szolgál, hogy fogod a fészket, beviszed a tojófészek elé amiben ül a tyúk, az állatot átpakolod a tojófészekből az új fészekbe. Abban az esetben, ha a kotlós nem fut el, hanem kotyogva beteríti a csali tojásokat, átteheted a saját óljába. Ha nem, akkor pedig próbáld meg áttenni a külön óljába, a fészekbe tegyél több tojást, és sötétítsd be a helyiséget, hogy reggelre nehogy ott hagyja. Néhány nap alatt megbékél az új zajokkal, és akkor minden mehet a megszokott kerékvágás szerint.

Régen ezt teljesen másként oldották meg. A kotlóst leborították egy kosárral, az állat nem tudott leszállni a fészekről, s néhány nap alatt megbékélt a helyzettel. Természetesen minden nap letették enni és inni, majd utána visszahelyezték. Nem buzdítok erre senkit, mindenkinek szíve joga, saját erkölcse eldönteni, miként tartja az állatait.

Kiscsibék: a kotlós ültetés gyümölcsei
Kiscsibék: a kotlós ültetés gyümölcsei

5. Hány tojást tehetek a kotlós alá, és ezek mennyi idősek lehetnek?

5.1. Kotlós ültetés nagy testű kotlóssal

Egy tyúkod dönthet úgy, számára nem megfelelő a tojófészek adta kényelem, ezért egy általa választott, némelykor eldugott helyen vág bele a fészekalapításba. Megfigyeléseim alapján, kotlás előtt legtöbb tizenöt – tizenhét tojást gyűjt össze. Így ha nagy testű tyúkoktól származó tojásokat szeretnél keltetni, abban az esetben húsz tojásnál tovább ne menj, mert lehet, összetöri őket, vagy a fészek tartalmát nem tudja beteríteni teljesen.

A törpe tyúkok tojásainak a keltetése nagy testű kotlóssal elég tottó-lottó. A törpe tyúkok tojásai a törpe kotlósokra van megalkotva, ezért vékonyabb a héjuk. Előfordulhat, a nagy testű kotlós mikor ráugrik a fészekre, összetöri őket, vagy költéskor megtapossa a jelentősen kisebb méretű csibéket.

Ha mégis nagy testű kotlós mellett döntesz, noha a méret szerinti különbségek miatt akár harminc – harmincöt tojás is aláfér, tizenöt-húsznál ne tégy többet. Így mikor ráül a fészekre, könnyen tud úgy manőverezni, hogy ne lépjen rájuk, és akkor talán nem töri össze őket. Amikor kelnek a csibék, a megszáradt pihegombócokat vedd el a kotlóstól a költés végéig, így csökkenthető a valószínűsége annak, hogy megtapossa őket, miközben kikelnek.

Kiscsibék: a kotlós ültetés gyümölcsei

5.2. Kotlós ültetés törpe tyúkokkal

Az, hogy összetöri vagy megtapossa a csibéket a kotlós, ebben az esetben szinte kizárható. Inkább az okoz problémát, hogy hány tojást tegyünk a kotlós alá. Tételezzük fel, megült egy japid. Az ő tojásainak tömege harminc – harmincöt gramm. Te nem szeretnél több japánt, hanem inkább a kendermagos tyúkodtól szeretnél néhány utódot, mert ő a kedvenced. A kendermagos tyúkod hatvan grammos tojásokat tojik. A két állat tojása – méretük szempontjából – teljesen eltér egymástól. Hogyan tudod kiszámolni, a kendermagostól  hányat tudsz tenni a japi alá?

Először elosztod a kendermagos tojásainak a tömegét a japántyúkodéval. Ergo hatvan osztva harminccal, az kettő. Ezután a tizenötöt (mert ennyi fér a japid alá a sajátjaiból) elosztod annyival, amennyi kijött az előbb eredménynek. Tizenöt osztva kettővel, az hét (mindig lefelé kerekíts). Ebből vonj ki egyet a méretkülönbségek miatt. Hét mínusz egy, az hat. Tehát a kendermagostól hat tojást tudsz tenni a japi kotlósod alá, mert ennyit tud kényelmesen kikölteni.

Noha kicsit ijesztőnek hat a fenti procedúra, de én ezt alkalmazom már egy jó ideje, s nekem bevált. Ezt ha van lehetőséged, gyakorold be, mert később a hasznodra tud válni.

5.3. A kotlós ültetés és a babona

Ezeket a számokat babonák is övezik. A hagyomány szerint, egy kotlós alá csak páratlan számú tojásokat teszünk, mert ha nem, akkor elviszi a tyúkodat fészekkel, csibéstől a csupakabra. Ez a világ legnagyobb hülyesége, és aki azért fél még egy tojást betenni a kotlós alá, mert akkor véletlenül páros szám jön ki, az nagyon nincs tisztában azzal, kitől, mitől is függ egy sikeres keltetés.

Voltaképp tőled függ. Te döntesz el mindent: milyen tyúkjaid legyenek, honnan legyenek a tojások, esetleg mennyi kakasod legyen. Te eteted a tyúkokat, te döntöd el, mivel, s a higiéniai környezetet is te teremted meg. A te kontrollod alatt kell lennie mindennek. Te irányítasz. 

Felesleges dolog hagyományokra, babonákra, vagy bármi másra hagyatkoznod, esetleg ha valami nem működik, akkor azzal kifogásolni, nem páratlanul tetted a tojásokat, vagy épp holdtöltekor ültetted meg a madarat. Valószínű valahol hibáztál, rosszul döntöttél, és ezeket a hibákat, tévedéseket megtalálnod és korrigálnod kell, és ez a cikk is azért íródott, hogy ebben segítsen.

5.4. A záptojás

A kotlósod alá nyolc napnál régebbi tojásokat nem ajánlott tenned. Abban az esetben, ha ez nem megoldható, a tojás pórusain időközben kitávozott vizet szoba hőmérsékletű vízben történő áztatással lehet pótolni, és ez valamennyivel javítani tud az esélyeiden. Átlagosan, ha túllépik a tojások a nyolcadik napot, minden nap 5%-kal csökken a keltethetőségük, így egy négy hetes fias tojásnak kb. 0% esélye van, hogy kikel, ha a kotlósod alá teszed.

A termékeny tojásokban megindul az élet fejlődni, a terméketlenek pedig érlelődnek három héten keresztül, kb. 38°C-on. A friss terméketlen tojások sok gondot ilyen tekintetben nem okoznak, de régebbiekben a fehérjemolekulák már alapból elkezdtek bomlani a megültetés előtt, és a meleg hatására a bomlásuk még inkább beindul.

Egy idő után annyira megnő a bomlási gázok (ammónia, kénhidrogén, stb.) mennyisége a tojásban, hogy az ebből fakadó nyomás szétfeszíti a tojáshéjt, és egy hangos pukkanással a tojás kvázi felrobban, és a visszamaradó, eszméletlenül büdös, folyékony bomlástermék szétterül a fészekben, és a kotlóson. Ezt nevezzük záptojásnak.

Ha ez megtörténik, a tojásokat mosd le lassan folyó víz mellett alaposan, ahogyan a kotlóst is csutakold le nedves kéztörlővel. A fészket dobd ki, és készíts egy újat. Ez az egész procedúra megelőzhető tojáslámpázással az 5-9. nap között. Gyakran a záptojás felületén vízcseppre emlékeztető, piszkos cseppek ülnek ki, amik előjelei lehetnek a pukkanásnak. Ha ezt észleled, a tojást azonnal vedd ki! A folyamat közben légy nagyon óvatos, mert akár a bűzbomba a kezedben is felrobbanhat.

6. Mit tegyek, ha a kotlós rápiszkított a fészekre? 

A kotlós ültetés során, mikor a kotlósod leszáll enni, akkor nagy valószínűséggel üríteni is fog. A madár ürüléke jóval nagyobb és bűzösebb, mint egy tojó tyúké. Amikor a reggeli víz cserénél kinyitod a helyiség ajtaját, akkor általában megcsap egy erős, rothadó káposztára emlékeztető szag.  Bármennyire is furcsán hangzik, ha nem a fészekben könnyített magán, annak örülni kell! Viszont az ajándék csomagot muszáj eltávolítanod, ugyanis ha elkezd bomlani, egyrészt rettentő büdös lesz, másrészt odavonzza a legyeket. Hogy könnyíts a munkádon, szórd le homokkal vagy fahamuval, ezután egy malteres kanállal szedd ki és dobd el. A kaki helyét szórd le ismét, és hagyd az ólt kiszellőzni.

A kedvenced – átlagban – három napon belül hagy neked egy ilyen csomagot. Ha mégsem, de a takarmány ugyanúgy fogy, nagy valószínűséggel a fészekben könnyített magán. Hasonló eset történik akkor is, mikor érzed a szagot, de a földön nem látsz semmit. Ekkor egy dolgot tehetsz: ki kell takarítanod a fészket és meg kell mosnod a tojásokat, esetleg még a madarat is le kell tisztítanod. A szennyezett fészekanyagot iktasd ki, még azt a részt is, amin csak egy pöttyöt látsz. 

A tojásokat gyűjtsd össze egy vödörbe. Keress egy szivacsot, amit még nem használtál. A héj szennyezett felületét ennek érdesebb részével langyos, lassú folyású vízzel, óvatosan tisztítsd meg. Fontos, csak a piszkos részhez érj hozzá szivaccsal. A tojáshéj külső felületén egy kutikularéteg található, aminek védő szerepe van. Ez nagyon érzékeny, ezért ahol nem muszáj, ott nem kell rongálni.

A víz ne legyen negyven foknál melegebb, mert a fejlődő csibe elhalhat. Miután tiszták, tedd őket egy törülközőre vagy papírtörlőre megszáradni. Mikor már nem vizesek, mehetnek vissza a fészekbe. Miután ezzel végeztél, a kotlóst is ellenőrizd, ha a kakiból rá is került, a piszkos testrészeit mosd le vagy vízzel vagy nedves törlőkendővel.

7. Mi a teendő, ha a kotlósom összetöri a tojásokat a kotlós ültetés folyamán?

7.1. Hogyan forgatja a kotlós a tojásokat?

A kotlósod fél óránként forgatja az alatta lévő tojásokat. Elsősorban, a tojásban fejlődő embrió erei egy olyan közegbe kerülnek, ami tápanyagban dúsabb. Ez olyan, mintha megetetné őket. Másodsorban, a fészek és az állat szintjén más-más a hőmérséklet. Egy madár test hőmérséklete 40-41°C, a fészek alig 35°C, s így váltakoznak a tojás melegebb és hidegebb részei.

A forgatás folyamata úgy néz ki, hogy a kotlósod – csőrével – egy középen lévő tojást kihúz a fészek szélére. Ennek eredményeként a fészek peremén lévő tojások annak közepe felé gurulnak, míg a középen lévő tojás a szélére kerül. Mivel a gravitáció a fészek közepe felé vonzza a tojásokat, amikor a tyúk kigurítja a középen lévőt, a többi koccan egymással. E végett, ha egy tojás eltörik, nagy valószínűséggel a koccanáskor fog.

7.2. Mi az ok, amiért összetörhetnek a tojások a kotlós alatt? Hogyan küszöbölhetem ki ezt egy későbbi kotlós ültetés során?

Három ok lehet, aminek nyomán ez megtörténhet. Az első a szülők etetésében rejlik. Ha kalciumban szegényen takarmányozod az állományod, a tojások héja túl vékony lesz. Ha túl vékony a tojáshéj, a gyakori koccanásoknak nem képes ellenállni. Ez történik akkor is, amikor eleve megrepedt tojásokat teszel a kotlós alá.

Ezért célszerű előtte meglámpázni a tojásokat. A célnak megfelel a telefonod vakuja is, csak sötétben kell végezned. Ez azért lényeges, mert a tojáshéjon található repedések csökkentik annak védő szerepét, s amelyik megrepedve kerül alá, az el is fog törni. Ha a tojásokon világos csíkokat látsz, amik villám- vagy pókhálószerűek, akkor az a tojás meg van repedve. Ezt utána szabad szemmel is ellenőrizned kell.

A második okot a túl sok tojás képezi. Egy tyúk alá maximum húsz tojás fér. Ennél többet nagyon nem érdemes tenni, mert úgyis eltörik, vagy az állat nem képes beteríteni rendesen, és akkor még kevesebb csibe lesz, mint amúgy is lenne. Inkább ültess meg egyszerre több kotlóst, esetleg szerezz be egy keltetőt.

Még okozhatja a stressz. Ha kedvenced nem kap egy nyugodt környezetet, eszméletlen kényelmetlenül fogja magát érezni. Ilyenkor túl sokat mozog a fészken, folyamatosan összekoccantja a tojásokat, sokkal nagyobb erővel.  Ezért kell egy külön ól. Ne legyenek a közelben csirkék, szélsőséges esetben kiscsibék, ugyanis a hangjuk be tudja indítani a kotlósban a nevelési ösztönt, ennek okán akár a fészket is otthagyhatja.

7.3. Mi a teendő, ha összetörtek a tojások?

Ha már megtörtént a baj, a tojásokat gyűjtsd össze egy vödörbe. Keress egy szivacsot, amit még nem használtál. Langyos, lassan folyó víznél, óvatosan tisztítsd meg a szennyezett felületet. Fontos, csak a piszkos részt sikáld, ugyanis a tojást egy vékony kutikula réteg védi, és ha nem muszáj, nem kell megsérteni. A víz ne legyen negyven foknál melegebb, mert a csibe elhalhat.

Miután tiszták, tedd őket egy törülközőre vagy papírtörlőre megszáradni. Mikor már nem vizesek, mehetnek vissza a fészekbe. Miután végeztél, ellenőrizd a kedvenced is. Ha a szétfolyó tojásból rá is került, popsitörlővel szedd le róla az odaszáradt tojást, esetleg az odatapadt tojáshéjat is. A fészekből az összes tojásmaradványt (sárgájával szennyezett fészekanyagot, tojáshéjat) távolítsd el!

Kiscsibék: a kotlós ültetés gyümölcsei

8. Mit tegyek, ha a kotlós eszi a tojást?

8.1. Hogyan és mivel etesd a kotlóst

Egy kotlós – alapállapotban – a fészkét háromnaponta elhagyja enni, inni és a dolgát elvégezni. Az elrekesztett részébe, óljába jó lenne egy porfürdőt is tenned, ami tartalmaz homokot, mert a zúzában az emésztéshez apró kavicsokat használ. Fahamut is ajánlatos keverned bele, ugyanis segít visszaszorítani a tetveket. 

A fészektől távolabb helyezz el egy edényt, ebbe naponta önts friss vizet. Egy másik edénybe, tálcába tedd a gabonát. A magkeverékben növeld meg a kukorica arányát, ugyanis ennek nagy az energiatartalma. Ügyelj, mindig legyen előtte étel és víz! Ha huzamosabb ideig nincs mit ennie és innia, a tojásait elkezdi megenni, ami végképp kerülendő.

A fészekbe ne tégy sem vizet, sem pedig takarmányt! Ha ezt teszed, a kotlós nem száll le a fészekről, és azon kívül, hogy megnő a kockázata az ízületi problémáknak (mert minimális mozgást sem végez a fel-le guggoláson kívül), üríteni sem fog leszállni, ami azt eredményezi, hogy a fészekben hagy neked egy szeretetcsomagot (erről bővebben a 6. fejezetben).

Van, aki a kotlósát áztatott kutyatáppal takarmányozza. Én ennek nem vagyok a híve, mert egy kánikulában könnyen megposhad. Ha ragaszkodsz a táphoz, akkor száraz, gyógyszermentes befejező csirketápot használj.

Noha kedvenced nagy eséllyel leszáll enni, inni, és porfürdőzni, legkésőbb háromnaponta szedd le a fészekről te magad is tizenöt-húsz percre. Óvatosan tapogasd meg a begyét, ha üres, tedd le a takarmány és a víz mellé! Ez azért is hasznos, mert tudsz egy pillantást vetni a fészek tartalmára is: meg tudod nézni, hogy nem tört-e össze tojást, vagy véletlenül a fészket nem lepték el a tetvek.

8.2. Tennivalók, ha a kotlós ültetés folyamán a kotlóstyúk elkezdi megenni a tojásokat

Azt, hogy a kotlósod eszi a tojást, a legkönnyebben onnan tudod észre venni, hogy tojással szennyezett a csőre. Ezen felül, előfordulhat, hogy a fészek hasonlóképp néz ki, mintha összetört volna egyet, azonban ahhoz képest kevesebb tojásmaradványt figyelhetsz meg.

A kotlós a leggyakrabban azért eszi meg a tojásokat, amiért az éppen nem kotló tyúkok: mert meg vannak repedve. A megrepedt tojások ugyanis képtelenek arra, hogy az egészséges élet fejlődéséhez szükséges körülményeket megteremtsék, és ezt a tyúkok is tökéletesen tudják. Viszont így nem vész kárba a rengeteg tápanyag, amit tartalmaznak, ezért a tyúkok “visszaforgatják” azt egy új tojás létrehozásához. Ha ez a probléma áll fent, akkor a törött tojásos részben (7. fejezet, eggyel fentebb) leírtak segítik megoldani a problémát.

Egyes esetekben a kotlós azért is megeheti a tojásokat, mert a túlélési ösztönei ezt diktálják. Ez akkor jelentkezik, amikor huzamosabb ideig nem áll rendelkezésére megfelelő takarmány, vagy friss víz. Utóbbi legfőképp nyáron, a kánikulában okozhat fejtöréseket. Ha véleményed szerint e miatt fordult elő a probléma, viszont víz van a kotlós óljában, akkor ezt úgy oldhatod meg, hogy naponta egyszer (tizenöt-húsz percre), vagy ha kell többször (tíz percre) leveszed a fészekről, hogy egyen és igyon.

9. Mik a teendőim, ha a kotlós tetves lesz, és hogyan tudom ezt elkerülni a további kotlós ültetések folyamán?

9.1. Milyen tetvek támadhatják a kotlóst, és honnan tudom észre venni ezeket?

A kotlós ültetés során nem ritka eset, hogy a kotlóson felszaporodnak a tetvek. Természetesen ezt sokszor az ember csak akkor veszi észre, amikor már túl késő, vagy nagyon megromlottak a körülmények. Ebben az esetben azonnal intézkedned kell, ugyanis a vérszívók annyira legyengíthetik a kotlóst, hogy akár ez az életébe is kerülhet!

Többféle tetűfaj is csapolhatja a tyúkod vérét. Az egyik ilyen a barna futótetű. A barna futótetűt a legkönnyebb észre venned, ugyanis napközben is aktív. Ebbe a fajba tartoznak azok a tetvek, amik a tojásokon is futkosnak, illetve a kezedre is felmásznak, ha hozzáérsz a kotlóshoz vagy a fészekhez. Fehér petéit a fészekbe, esetleg a tyúkod kloákájának környékére helyezi. Nagyjából három-négy hetet él túl gazdatest nélkül.

A másik gyakori tetűfaj a vörös madártetű atka. Ez egy igazi túlélő, még az 50°C-os hőmérsékletet is átvészeli, és a hideget is jól tűri. Akár kilenc hónapot is kibír vérszívás nélkül, ezért nem tudod kiirtani teljes mértékben. Napközben a fészek vagy az ól repedéseiben tanyázik, és csak éjszaka jön elő táplálkozni.

Ha a kotlósod vérét vörös madártetű atka csapolja, a taraja nagyon halvány, szinte már fehér. Az orrnyílásai alatt a csőrén alvadt vér figyelhető meg, ami azért jelentkezik, mert a vérszívók a tyúkok orrába is bemásznak, és felsértik az ottani vékony hajszálereket, ami orrvérzést idéz elő. Szélsőséges esetekben, a heves vérszívások közepette a tyúk hasi tájékán is felsérthetik a bőrt, ezért a tojások héján vércseppek is megfigyelhetők.

9.2. Hogyan szüntessem meg a tetű problémát kotlós ültetés során?

A kotlóst azonnal kezeld le ivermectinnel! Az ivermectin díszmadarak és egyéb díszállatok számára alkalmazható, széles spektrumú külső és belső élősködők elleni szer. Általában spot on alkalmazási formával rendelkezik, ami azt foglalja magába, hogy a madár nyakára kell csepegtetni néhány cseppet. A szükséges cseppek száma készítménytől függ. Tojótyúkok esetében nem alkalmazható, ugyanis nem rendelkezik elég kutatási háttérrel a tojásban visszamaradó hatóanyag mennyiségét illetően. De a kotlósod legalább még egy hónapig nem fog tojást rakni, és levágni sem tudod, amíg tart a kotlás, e végett biztonságosan alkalmazhatod.

Ami után a tyúkot lekezelted, mindenféleképp új fészket kell készítened! Ez azért fontos, mert ahogyan azt már tárgyaltuk, a tetvek akár a fészekben is lepetézhettek. A régi fészket égesd el, ugyanis a tetvek képesek nagy távolságokat megtenni, ezért akár visszamászhatnak a tyúkudvarodba, további problémákat okozva. Mivel a tetvek a tojásokra is felmásznak, érdemes langyos vízzel megöblítened őket, így biztosan nem hurcolsz be tetveket az új fészekbe.

Ha van lehetőséged rá, és a kotlósodat át tudod tenni egy új ólba néhány napra, akkor az ólt is kezeld le tetű elleni szerrel (törekedj ne cipermetrin-alapú készítményt használni, mert arra a tetvek kb. 40%-a mára immunissá vált). Az ólt kétszer kell leszórni: egyszer nappal, hogy a barna futótetűt kiirtsd, és egyszer napnyugtakor, hogy a repedésekből előbújó vörös madártetű atkák nagy részétől is megszabadulj. Mivel a tetűirtók többsége szobahőmérsékleten szilárd halmazállapotú (a készítményben szuszpendálva van), ezért mikor a permetlé elpárolog az ól faláról, kikristályosodhat rajta, ezért elkerülve, hogy a tyúkok szervezetébe jusson, az ólt célszerű kimeszelni néhány órával az utolsó permetezés után. A tetűirtásról részletesen ebben a cikkben írok.

9.3. Hogyan kerüljem el a későbbi tetű problémákat?

A későbbi kotlós ültetések előtt, a kotlóst kezeld le ivermectinnel a megültetés előtti egy-két napban, ezzel elkerülöd, hogy áthurcold a tetveket a tyúkólból a fészekbe. Kiegészítésképp, a fészket le lehet szórni cipermetrin alapú púderrel, ami noha nem nyújt 99%-os biztonságot, de a tetvek száma kis mértékben visszaszorítható. Törekedned kell az év minden szakában a tetűmentességre, ezt fluranarer-alapú, vagy egyéb külső élősködők elleni készítmények rendszeres alkalmazásával elérheted. 

Arra szeretném felhívni a figyelmed, hogy a tetvekkel szembeni harc szélmalomharc, teljes mértékben nem tudod kiirtani őket. Született túlélők, és akármennyire is törekszel kiirtani őket, az összes élősködőt lehetetlen. E miatt minden egyes kotlós ültetés előtt a megelőző intézkedéseket végre kell hajtanod, mert másképp egy szempillantás alatt nagy slamasztikában találhatod magad.

Kiscsibék: a kotlós ültetés gyümölcsei

10. Mik a teendőim, amikor kelnek a kiscsibék?

10.1. Mik az általános tenni valóim a kotlós ültetés végén?

A kotlós ültetés végét a kiscsibék kelése jelenti. Ez az utolsó rész, amit ebben a témakörben célszerűnek látok átbeszélni. Ez talán az egyik legnehezebben kivitelezhető rész, mert itt már nagyon sok tényező kártyavárként döntheti össze a kotlós ültetés során tett erőfeszítéseidet.

Általánosságban, annyi teendőd van, hogy a kotlós számára a lehető legnyugodtabb közeget teremted meg. Semmiféleképp nem teszed olyan helyre, ahol kiscsibék sipogását hallja, mert nagyon nyugtalanná válik, ami akár ahhoz vezethet, hogy a kikelt, vagy kelőfélben lévő csibéket megtapossa.

Lehetőség szerint ne zaklasd agyon, mert ebben az időszakban a kotlós stresszesebb, mint ez előtt, viszont néhanapján nézz alá, hogy mi történik, mert előfordulhat, hogy van alatta elhullott csibe, esetleg megtaposott tojás, és a tojáshéjat is jó kiszedni alóla, ami után kikeltek a csibék.

Általában a kelés egy-másfél napon belül lezajlik, de ha nem, akkor itt kivételt lehet tenni, és lehet a fészekbe takarmányt és vizet tenni, de csakis ekkor!

Költéskor előfordul, hogy rápiszkít a fészekre, általában az egyik sarkába, ha a kotlós ültetés folyamán nem volt rá jellemző. Ebben az esetben elégséges egy zacskót a kezedre húznod, és úgy kiszedned a szeretet csomagot, illetve a szennyezett fészek anyagot. Ha a tojásokra rákerül, semmiféleképp ne mosd le, hanem egy száraz papírtörlővel szedd le, amit le tudsz.

Ezt az időszakot használd fel arra, hogy előkészíted a körülményeket a kiscsibék számára: vegyél tápot, etetőket, itatókat, ha ruhát szeretnél alájuk tenni, keress elő pár rosszabb darabot, stb. Ha a tyúkot lekezelted a megültetéskor ivermectinnel, akkor kezeld le most is, hogy ha időközben a túlélő vérszívók elszaporodtak, a kiscsibék védve legyenek.

10.2. Mit tegyek, ha a kotlós megtaposott egy csibét vagy egy tojást?

A kotlós ültetés során elég gyakran előfordul, hogy a kotlóstyúk véletlenül megnyom egy csibét, vagy rálép egy kiütött tojásra. Ez különösképp a nagyobb méretű kotlósok esetében figyelhető meg, de némelykor csak úgy megtörténik. Ez egy béka, amit le kell nyelned! Amikor kelnek a csibék, a kotlós frusztráltabb, mint szokott lenni, ami ahhoz vezet, hogy többet mozog a fészken, és némelykor megtörténhet, hogy megtapos egy-egy csirkét. Fájdalmas látni, de el kell engedni, erről senki sem tehet.

A kotlós alá tett tojások száma most szintén egy szemponttá válik, ugyanis ha túl sok a tojás, a kotlós nagyon nehezen tud úgy manőverezni, hogy ne lépjen rá az alatta folyamatosan mozgó kiscsibékre, vagy egy kiütött tojásra. A már kikelt kiscsibék megmenekíthetőek ettől, ha a teljesen felszáradtakat elveszed a kotlóstól, és infra alá teszed őket addig, amíg az összes ki nem kelt. Nem kell félni, amikor egy-két nap múlva ismét találkoznak, a kotlós megismeri őket a hangjukról.

Ha a kiütött tojásokra rálép a kotlósod, akkor általában a héj lepereg a tojás egy részéről, és azon a részen csak a hártya fedi a csibét. Ha a csibe még életben van, akkor esélyt lehet adni neki a kikelésre. A legkönnyebb opció itt a keltetőbe helyezés. A párát ilyenkor jó magasabbra vinni, mert ezzel elkerüljük, hogy a hártya rászárad a tojásra.

Ha erre nincs lehetőség, akkor akár egy pezsgős pohárba is beteheted a tojást. Bepermetezed harmat-szerűen vízzel, hogy a hártya ne száradjon rá, majd a poharat félig bedugod a kotlós alá. Ezzel elkerülöd, hogy ismét rálépjen, melegedni is tud, és a permetezéssel a pára is egy kicsit megnő, így nem szárad rá a hártya a csibére.

10.3. Mit tegyek, ha a kotlós elutasító a kikelt csibékkel?

Természetesen vannak esetek, amikor a kotlós valami oknál fogva elutasító a csibékkel szemben akár keléskor, vagy azt követően. Mivel az éppen kelő csibéket egy idegen kotlós nem mindig fogad be, ezért ilyenkor a legjárhatóbb út az, ha keltetőbe teszed a tojásokat, és a csibéket te magad neveled fel. Ha neked nincs keltetőd, érdemes körbe telefonálnod az ismerősök között, vagy beugrani egy áruházba megvenni a legolcsóbb Cleo gépet (kb. 20.000 forint), ugyanis a célnak jelen esetben az is tökéletesen megfelel.

A népi szokások a kotlós ültetés során megjelenő problémát is átitatták. Szeretném mindenkinek a figyelmét felhívni az állatvédelemre, ugyanis noha a tyúkok haszonállatok, a megfelelő körülmények között tartás, és a vágásig az állatkínzás nélküli, méltóságteljes élet, mint bármilyen más állatnak, úgy nekik is kijár!

Kiscsibék: a kotlós ültetés gyümölcsei

Források

[1] Báldy Bálint: A baromfi tenyésztése, Mezőgazdasági Kiadó, Budapest, 1956.
[2] Beate és Leopod Peitz: Cresterea gainilor, M.A.S.T., 2004.
[3] utajovobe.eu
[4] beseegyesulet.hu
[5] kisallattenyesztes.hu
[6] arcanum.com