Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Hadászati tippek a tyúktetű ellen

Ahogyan beköszöntenek a melegebb hónapok, a tyúktetű támadása egyre erősödni kezd. Noha a csatákat ellene meg tudod nyerni, a háborút egyre nehezebb. Az evolúció tökéletes túlélővé formálta, e miatt nagyon gyorsan rezisztenssé válik az általad rendszeresen használt tyúktetű elleni szer hatására. Kellően nagy kolónia él túl ahhoz, hogy a következő évben ismét problémát jelentsen.

Ahhoz, hogy a tyúktetű ellen megfelelő módon fel tudj lépni, egy olyan erős stratégiát kell kidolgoznod, ami a lehető legtöbb vérszívót képes elpusztítani. Ebben a cikkben erre keresünk megoldást, számos tenyésztői vélemény, a tudományos folyóiratokban megjelent cikkek illetve a személyes tapasztalataim felhasználásával.

Mi a nyoma a tyúktetű jelenlétének?

A tyúktetű általános jelei

A legtöbb csirkén megtalálható élősködő vérrel táplálkozik. A tyúktetű vérszegénységet okoz, amit a halványabb tarajról és a fakóbb állebenyről vehetsz észre. Ezen felül, a tojótyúkjaid kevesebbet tojnak, a húsbaromfiknál pedig jelentős fogyást észlelhetsz. A növendékeid pedig szinte megállnak a növekedésben, bágyadtak és soványak. Megfigyelhető az állomány immunrendszerének a legyengülése. Ez abban nyilvánul meg, hogy sokkal több a beteg tyúk, általában a mycoplasmózis és a kalciumhiány miatti sántulás a leggyakoribb, ami előjön. De ez mind lehet a bélférgesség miatt is, ezért néhány viselkedésbeli mintát is figyelembe kell venned.

a tyúktetű jelei

Azok a tyúkok, amik éjszakára eddig beültek, most az ól környékén, vagy kint keresnek alvóhelyet. Ha megfogsz egyet közülük, akkor megfigyelheted rajta élősködőket mászkálni. Mivel a peték a melegebb közeget kedvelik, ezért a kloáka környékén jelentős számban találsz belőlük. Az intenzív vérszívás miatt felsértik a tyúkok bőrét, ezért azokon a tojásokon, amiket éjszakára az ólban felejtettél, vércseppeket is észlelhetsz.

tyúktetű jele a tyúkon

Ezeket okvetlenül tudnod kell a tyúktetűről!

A tyúkbolha egy barnás-fekete színű, kb. 1 mm nagyságú atka. Életvitelét tekintve a tyúkokon, az alomban és a tojófészekben tanyázik. Ha tyúkbolhás az állományod, azt biztosan észre veszed, mert éjjel és nappal is aktív. A kezedre és a hajadra is felmászik, mikor elmész összeszedni a tojást. Petéit a tojófészekbe, az alomba és a tyúkokra rakja. Mivel a peték a melegebb helyen jobban elvannak, ezért a kloáka környékén egész pete telepet hoz létre. Nagyjából három hétig bírja táplálék nélkül, ezért nem nehéz jelentősen visszaszorítanod a terjedését.

tyúktetű képek: a tyúkbolha (Ornithonyssus sylviarum)

A vörös madártetű atka a legalattomosabb élősködő, ami a tyúkjaid vérét szívhatja. Táplálkozás előtt fekete, azonban mikor teleszívja magát vérrel, akkor élénkvörös színűvé változik. Általában 30-60 percig tálpálkozik. Csak éjszaka támad, a nappalokat az ól repedéseiben tölti. Mivel szürkületkor lendül támadásba, ezért a tyúkok alvóhelye körül tanyázik, leginkább az ülőrúdon, illetve a tojófészekben. Főleg a résekben és a repedésekben, de előfordulhat, hogy az ülőrúd alsó részére is letelepszik.

Igazi túlélő. Vérszívás nélkül akár kilenc hónapot is kibír. A peték akár három éven keresztül is késleltethetik a saját kikelésüket. Ezért még ha egy évet ki is hagysz a tyúktartásban, a következő csapatot ugyanúgy támadni fogja. Mivel napközben nem táplálkozik, ezért ekkor fekete színű, tökéletesen beolvad az ól környezetébe. A legkönnyebben a petéket tudod észre venni, amik fehér színűek.

tyúktetű képek: a vörös madártetű atka (Dermanyssus gallinae)

Egyes tyúktetű fajták csak a tyúkokon találhatók meg, és közvetlenül tyúkról tyúkra terjednek. Ezeket tolltetűnek nevezzük. Kb. 2-3,5 mm nagyságúak, és szalmasárga színűek. A többségük a tyúkok bőrszövetével és a felsértett szövetből kicseppenő vérrel táplálkozik. Négy tolltetű fajtát különböztetünk meg: a közönséges tyúktetűt, a tengelytetűt, a fejtetűt és a szárnytetűt.

Mindegyik a tyúkok tollazatára teszi a petéit (napi egy-két pete / nőstény). Az arctetű különösen látványos, ugyanis a megtámadott tyúkod arcára helyezi el őket. Nagy számban bőrirritációt, tollvesztést és szélsőséges esetben vérszegénységet is okozhatnak. A tyúkjaid egymás között csak direkt kontaktussal terjesztik. Azonban szállítás közben vagy a porfürdőben is megtörténhet az átfertőzés, mert egy-két napot gazdatest nélkül is túlélnek.

tyúktetű képek: közönséges tyúktetű (Menacanthus stramineus)

Hogyan tudom megfékezni a tyúktetű támadását?

A tyúktetű ellen számos bevett szokás, házi praktika, tyúktetű elleni szer terjedt el az elmúlt két évszázadban. Azonban a többségük képtelen arra, hogy megfelelő módon megfékezze az élősködőket. Ennek eredményeként, a legtöbb tyúktartó májustól szeptemberig szélmalomharcot vív a tyúktetű ellen. A következőkben átnézzük az eddig elterjedt stratégiákat, házi praktikákat, és megpróbáljuk kiválasztani ezek közül azokat, amelyekkel érdemes dolgoznod.

Tyúktetű elleni védekezés a tyúk vérével

Ivermectin

A termékleírásban konkrét utasítások vannak, hogy egységnyi testtömegre hány csepp készítmény szükséges. Azonban egy hátránya van: haszonállatok számára nincs engedélyezve, aminek oka a kis mértékű kutatási háttér. Egy 2015-ös argentin kutatásból kiderült, hogy öt napig van jelen nagyobb mennyiségben a tojásban. Csak a sárgájában, a fehérjében nem volt kimutatható. Egy 2017-es brojlereken végzett kutatás pedig rámutatott, hogy a kezelést követő 28 napban még észlelhető mennyiségben van jelen a madarak szövetében.

A fenti állatkísérletek során intravénásan juttatták a hatóanyagot az állatok keringésébe, e miatt az elterjedt spot on alkalmazásról ez nem feltétlen nyújt információt. Azokon a pontokon, ahol a madár bőrére csepegtetted a készítményt, lehet hosszabb ideig is jelen van. Véleményem szerint az ivermectin csak kotló ültetésekor alkalmazható biztonságosan, ugyanis a kotlós nem tojik, és levágni sem lehet. Ha dísztyúkokat vagy díszgalambokat tartasz, amiknek a tojását és húsát nem fogyasztod, abban az esetben nyugodt szívvel használhatod, háromhetes kortól.

Fluralaner

A fluralaner alapú Exzolt® készítményt tyúkfarmokon is alkalmazzák, ugyanis a tojások fogyaszthatók a kezelés alatt. Brojler állományok esetében 14 napot kell várni, mire a hús ehetővé válik. 1 mL készítmény elég 20 kg baromfi lekezelésére (ez kb. 8-10 tyúk). Mivel ilyen tömény, ezért elég drága (egy 50 mL-es üveg kb. 100-150 euro között mozog). Egyre elterjedtebbé válik, ezért már egyes állatorvosoktól is beszerezhető, vagy vannak tyúkászok, akiktől lehet kérni néhány mL-t. Ha összeszámolod, hogy a tyúktetű irtására egy évben mennyi pénzt költesz, néhány mL vásárlásával rengeteg pénzt spórolhatsz.

A tyúkól tetűmentesítése

Egy kész tyúktetű elleni szer arzenál áll rendelkezésedre, amiből válogathatsz. Azonban egyes tyúktetű elleni szerek sokkal elterjedtebbek, ami pedig nagyobb ellenállóképességet jelenthet a tyúktetű részéről. A tyúktetű egy nagyon szapora lény, e miatt nagyon könnyen képes olyan genetikai mutációkra, amik ahhoz vezetnek, hogy egyes tetűirtókat nagyon gyorsan le tudjanak bontani a szervezetükben, ami így képtelen kifejteni a hatását.

A legelterjedtebb tetűirtók a pireotroidok (pl. cipermetrin – PiretMix®, tetrametrin – NeoStomosan®, stb). Mivel ezeket nagyon gyakran kerülnek alkalmazásra, e miatt nagy az esély arra, hogy a baromfiudvarodban található élősködők egy része már rezisztens ezekre, különösképp ha már te is többször használtad őket a közelmúltban. Erre hívja fel a figyelmet egy 2020-as kutatás is, ami rávilágít arra, hogy számos EU-s országban (ebbe beleértve Romániát és Horvátországot, de Magyarország is említésre kerül) már kimutatható a tetűpopulációban a cipermetrinnel szembeni rezisztenciának a nyoma az országbeli vörös madártetű atka populáció génállományában.

A másik elterjedt tetűirtó csoportot a szerves foszforsav-észterek jelentik (pl. foxim – ByeMite®). Ezek kevésbé elterjedtek, viszont rezisztencia az esetükben is kialakulhat, amit egy 2011-es lengyel tanulmány is megerősít. Mivel többségük erősen rákkeltő, ezért sokat már be is tiltottak egyes EU-s országban (pl. diazinon, stb.).

Amit érdemes levonni következtetésképp ezekből a kutatási eredményekből az az, hogy tulajdonképp egyszeri vagy kétszeri használatot követően (ivermectinnel vagy fluralanerrel történő lekezelés mellett) még a rezisztencia nem lesz akkora, hogy az gondot jelentsen. Azonban huzamosabb ideig csak egy hatóanyagnak vagy egy terméknek használata akkora mértékű rezisztenciához vezethet, hogy a tyúktetűt már egyszerűen nem tudod becsületesen kiirtani. E végett, érdemes két-három évente tetű elleni szert váltanod, legalább azt, amivel az ólt lekezeled.

Ezért ismételd meg a tyúktetű irtását egy hét múlva!

Az összes tyúktetű elleni szer termékleírásában olvashatod, hogy a kezelést / lepermetezést egy hét múlva meg kell ismételned a maximális hatás elérése végett. Sokszor a tyúktartók szeme átsiklik e felett, pedig nagy jelentőséggel bír. A madártetű atka összesen négy fejlődési szakaszon esik át, amire szaporodóképes egyeddé válik.

a vörös madártetű atka (Dermanyssus gallinae) életciklusa

A pete és a lárva nem táplálkozik a tyúk vérével, e miatt az ivermectines kezelés vagy az Exzolt® készítménnyel történő leitatás során nem szívnak fel élősködőirtót magukba, így őket ezzel a módszerrel nem lehet kiirtani. Az ólra gyártott tetű elleni szereknek a többsége pedig az atkák idegrendszerére hatnak, és mivel a petéknek nincs kifejlett idegrendszerük, ezért hatástalanok rájuk. A fenti ábrán jól látszik, hogy a peték lerakásától számítva hat – tíz nap szükséges ahhoz, hogy egy újabb generációnyi kifejlett madártetű atka lepje el a tyúkóladat. E végett, mindenféleképp meg kell ismételned a tetű elleni szer használatát az első kezelést követő hetedik napon!

Tyúktetű elleni szer házilag

Noha temérdek tyúktetű elleni szer áll rendelkezésre, mégis sokan alternatív megoldásokhoz nyúlnak. Ide tartozik a meszelés, az ól kiégetése és a kovaföld. A következő fejezetben ezeket a házi praktikákat nézzük át, és választ keresünk arra a kérdésre, hogy a hiper-szuper tyúktetű elleni szer házilag is elkészíthető-e?

Hatásos-e a meszelés a tyúktetű elleni védekezésben?

Működőképes házi praktikák

Az égetés talán a leghatékonyabb házi praktika a tyúktetű ellen. A 45°C feletti hőmérsékletet sem a peték, sem pedig a már kikelt élősködők nem tudják elviselni, ezért ezzel a módszerrel visszaszorítható a tyúktetű. Ezen felül rezisztencia sem tud kialakulni rá, tehát bármikor megismételhető, és a hatékonysága időben nem változik. Ha fából készült ólod van, égetést egyértelműen nem vethetsz be. Azonban hőlégpisztolyt már a megfelelő biztonsági körülményeket megteremtve használhatsz (az ólban ne legyen gyúlékony szalma, széna, a tollakat pedig szedd le az ól faláról, mert könnyen begyulladnak, és legyen melletted egy permetező megtöltve vízzel, ha esetleg gond lenne, és szélcsendben dolgozz).

Hogyan tudom megelőzni a tyúktetű támadását?

Mint ahogyan azt már tárgyaltuk, az összes tyúktetű közül a vörös madártetű atkát a legnehezebb kiirtanod, ugyanis kiváló túlélő. Azonban a stratégiája eltér attól, mint amire elsőre gondolnál. Az előző fejezetekben már részleteztük, hogy összesen öt fejlődési szakasza van, ezek közül háromban van szüksége vérre ahhoz, hogy túléljen. Azokban a fejlődési szakaszokban, amikben vért szív, nagyon érzékeny a táplálékra: ha nem kap enni, akkor petéket sem fog tudni lerakni, és néhány héten belül elhal.

Azonban a lárváknak nincs szükségük vérre, ezért akár kilenc hónapot is képesek túlélni vérszívás nélkül. Viszont a lárvák nem rendelkeznek kellően erős páncéllal. A tyúktetű elleni szerek könnyen bejutnak a szervezetükbe, így őket ezzel a módszerrel könnyen el tudod pusztítani.

Elpusztul-e a tyúktetű télen?

A kikelt petékből egy hét alatt szaporodóképes atka fejlődik. A nőstények napi 6-8 petét képesek lerakni, és nagyjából három hetet aktívak. Most ki tudod azt számolni, hogy egy túlélő hím és nőstény két hónap alatt mekkora szaporulatot tud eredményezni (ez a legfinomabb becslések szerint is 2 millió). Ezzel magyarázható, hogy a melegebb időszakokban berobbannak a tetűk, és egyik pillanatról a másikra hatalmas gondok elé nézel.

És ez még semmi. Tételezzük fel, hogy augusztusra kiirtottad a tetű nagy részét. Azonban ha ősszel egy-egy melegebb front érkezik, akkor a lárvák ismét kikelnek, és a nőstények is a lehető legtöbb petét rakják le. Ez könnyen ahhoz vezethet, hogy ősszel ismét egy atkainvázió kellős közepén találod magad. És ha enyhe a tél, akkor korábban kezdenek a peték kikelni, ami még inkább elősegíti a felszaporodásukat a melegebb hónapokban.

Így előzd meg a tyúktetű támadását…

És ez még nem minden. Akárhányszor új tyúkot veszel, vagy akárhányszor egy veréb vagy egy galamb berepül a tyúkudvarodba, fenn áll a veszélye annak, hogy a tyúktetűt behurcolja. E miatt, célszerű az idő enyhülésétől egészen a következő mínuszokig megismételned az általad választott megelőzési formát havonta vagy kéthavonta, különösképp figyelmet fordítva a melegebb hónapokra (májustól októberig).

Gyógynövényekkel is megelőzhető a tyúktetű!

Egyes gyógynövények rendelkeznek antiparazitális hatású összetevőkkel, mások pedig olyan illóolajokat és egyéb vegyi anyagokat tartalmaznak, amik ehetetlenné teszik a tyúk vérét a tyúktetű számára. Egyik ilyen gyógynövény a kakukkfű. Ennek egy elég jelentős kutatási háttere van, és a kutatási eredmények megerősítik a kakukkfű és más gyógynövények (pl. boróka, stb.)  tyúktetű elleni hatását.

A gyógynövények alkalmazása leginkább a biotyúkászatban rendelkezik nagy fontossággal. Az országban is kapható egy termék, a Dermanyguard®, ami kakukkfű és varádics kivonatot tartalmaz. Szintén elég csak leitatnod a tyúkokat vele. A növényi illóolajoknak köszönhetően ehetetlenné teszi a tyúkok vérét a tyúktetű számára, amik táplálék hiányában elhalnak. Előtte megfigyelheted, hogy a tetű kiül az ól falára, és ekkor tetűirtószerrel leszórhatod, vagy leégetheted. Nem rendelkezik várakozási idővel sem a tojásra, sem pedig a húsra nézve.

A kovaföld

A kovaföld az elhalt kovamoszatok vázából visszamaradó por. Magas a szilika (szilícium-dioxid) tartalma, és a tyúktetű elleni hatása is ennek köszönhető. A szilika dihediratáló hatással rendelkezik, tehát képes az élősködőket és a petéiket kiszárítani, ami az elhalásukhoz vezet. A kovaföld hatékonyságát a Kaliforniai Egyetemen is vizsgálták egy 2016-os kutatás keretein belül. A kutatási eredmények azt mutatják, hogy a kovafölddel töltött porfürdő képes egy optimális értéken belül tartani a tyúkbolha szaporodását, ugyanis az időközben eltávolított porfürdővel ellátott kifutóban élő csoporton – a kovaföld hiányában – jelentősen elkezdtek felszaporodni.

A tyúktetű emberre veszélyes?

A tyúktetű emberre történő hatása valószínű téged is érdekel. Hogy teljes legyen a kép, noha nem rendelkezem egészségügyi végzettséggel, összegzem neked azokat az információkat, amiket a témában relevánsnak találtam.

  • A tyúktetű nem hordoz olyan baktériumokat, amik számodra veszélyesek lennének.
  • A tyúktetű képtelen arra, hogy a véredet megeméssze, így ha be is jut a házba, hamar elpusztul, ha nincs madár.
  • A tyúktetű képes megcsípni, ami bőrirritációhoz vezethet.

Források

[1] sciendedirect.com
[2] finecto.com
[3] poultrydvm.com

Kiemelt kép: Erik Streb, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons